Search
Close this search box.

Sud BiH odbio zahtjev za promjenu sudija u slučaju Turković

Zbog kršenja prava njegovog klijenta, advokat Karkin je najavio da će od Ustavnog suda BiH zatražiti obustavu suđenja Zijadu Turkoviću.

Sud Bosne i Hercegovine danas je saopštio da odbija zahtjev branilaca Zijada Turkovića o promjeni kompletanog sastava Sudskog vijeća u ovom slučaju.

Odluku o zahtjevu Turkovićeve odbrane Sud je donio u utorak na Općoj sudijskoj sjednici koje je bila zatvorena za javnost. Advokat Fahrija Karkin rekao je da se zbog ovakve odluke već žalio Ustavnom sudu BiH. Kazao je da su njegovom branjeniku uskraćena prava i da će tražiti obustavu suđenja.

Karkin je prošle sedmice zatražio izuzeće ovog sudskog vijeća, jer, kako je rekao, isti suci će suditi i u predmetu protiv Hajrudina Memovića, svjedoka pokajnika.

Memović je ranije sklopio nagodbu sa Tužilaštvom BiH i priznao da je sudjelovao u pripremama ubistva dvoje ljudi, kao i u prikrivanju tragova ovog zločina.

Pred sudom se danas pojavila Habiba Salkica, majka Vernera Ajdarija, koji je, kako se navodi u optužnici, ubijen po narudžbi Zijada Turkovića 2010. godine. Ona je izjavila da se pridružuje zahtjevu za krivično gonjenje ubica njenog sina te da za njih traži zakonom propisanu kaznu.

U optužnici se navodi da je Turković naručio Ajdarijevo ubistvo u kući u sarajevskom naselju Bistrik. Za ubistvo je optužen Milenko Lakić iz Bijeljine.

Vještak Dino Osmankadić danas je pred sudom iznio stručno mišljenje o pokušajima ubistva Dragana Perišića i Mensura Aljičevića. On je vještačio tragove sa njihove odjeće i ostatke municije.

Osmankadić je kazao da je na Perišića pucano iz jednog pištolja. Perišić je 2009. godine teško ranjen. Na jednom od ranijih ročišta izjavio je da je njegovo ubistvo naručio Isljam Kalender, Turkovićev kum i svjedok pokajnik u ovom slučaju.

Međutim, prema navodima iz optužnice, naručilac Perišićeve likvidacije je Turković. On je, ujedno, optužen i za narudžbu ubistva Aljičevića.

Aljičević je ranjen ispred zgrade u kojoj stanuje, u sarajevskom naselju Dobrinja. U optužnici se navodi da je na njega, a prema Turkovićevoj naredbi, pucao Zvorničanin Rajko Milovanović.

Milovanović je, opet po narudžbi Turkovića, iste godine trebao ubiti i Anesa Kurbegovića, no ponovo je bio nespješan.

Vještak Mirsad Dželilović je danas potvrdio da je na kuću Anesa Kurbegovića pucano iz ručnog raketnog bacača – zolje. Prema optužnici, Milovanović je 1. maja 2009. godine pucao na Kurbegovićevu kuću, ali reketa je promašila cilj. U panici je zaboravio oružje koje je poslužilo kao dokazni materijal u ovom slučaju.

Milovanović je ubijen kasnije. Za njegovo ubistvo optužena je organizacija Zijada Turtkovića.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za pet ubistava, tri pokušaja ubistva te pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito preuzimanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ iz Sarajeva, kao i za pranje novca.

Sljedeći pretres je zakazan za 26. april.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.