Search
Close this search box.

Suđenje Ćopiću: Shema pranja novca

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske danas je predalo sudu posljednje dokaze kojim raspolaže u predmetu protiv Zorana Ćopića, optuženog za pranje novca balkanskog narkobosa Darka Šarića.

Posljednji materijalni dokazi koje je na današnjem ročištu pred Okružnim sudom Banja Luka prezentovao specijalni tužitelj Slobodan Ćelić pokazuju metode kojim se služio Zoran Ćopić kako bi prao novac Darka Šarića, zarađen prodajom kokaina. Šarić je optužen u Srbiji kao vođa i organizator velike balkanske narkomreže i od 2009. godine se nalazi u bijegu.

Materijalne dokaze, koji uključuju bankovne izvode, ugovore između različitih firmi te fiktivne fakture, tužitelj je sumirao u shemi pranja novca koju je prezentovao Sudskom vijeću. Na taj način je pokazao kako je prljavi novac uplaćivan u banjalučku firmu Agrocoop Export-Import, a potom prebacivan na račune brojnih kompanija kojim je upravljao Ćopić. Prljavi novac je zatim miješan sa legalnim novcem i ponovo vraćan u Agrocoop.

Takav oprani novac, prema riječima tužitelja, korišten je dijelom i za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina.

Ljubo Mrđen, direktor banjalučkog Agrocoopa, priznao je krivicu i osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Kada je tužilaštvo počelo iznositi dokaze zaplijenjene u Ćopićevoj firmi Avio Rent, u maloj sali Okružnog suda nastao je žamor.

Naime, tužitelj Čelić je, uz ostalo, počeo čitati spisak avioletova ove kompanije i imena klijenata, među kojima su bile Jelena Karleuša i Indira Radić, srbijanske estradne ličnosti.

Zoran Ćopić je glasno negodovao pa je tužitelj odlučio preskočiti ove detalje.

Avio Rent iz Banje Luke je firma koju je Ćopić osnovao zajedno sa Miodragom Mišom Dobrićem, izvršnim direktorom Televizije Pink BH, kako bi pružali usluge prvog bh. aviotaksija. Za direktora je bio imenovan pilot Drago Nižol, koji je drugooptuženi u ovom predmetu.

Odbrana je najavila da će na sutrašnjem ročištu pozvati Zorana Ćopića da svjedoči u svoju korist, najavivši da će njegovo svjedočenje potkrijepiti materijalnim dokazima.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.