Suđenje i optužnice za izborne prevare u Brčkom

Trgovcima izbornim glasovima Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću sudi se pred sudom u Brčkom, dok je protiv kandidata Peje Mendeša i Mate Gluhakovića podignuta optužnica.

Pred Osnovnim sudom u Brčkom počelo je suđenje Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću, optuženim za planiranje, udruživanje i organizovanje najmanje pet osoba radi trgovanja glasovima na Lokalnim izborima 2020.

Na suđenju su svjedočili kandidat na prošlim lokalnim izborima Abdulah Iljazović i dvojica inspektora Policije Brčko distrikta koji su učestvovali u hapšenju Saletovića i Pengića tokom primopredaje novca za kupovinu glasova. Tužilac Vladimir Tepavčević je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da će na narednim ročištima biti izneseni dodatni dokazi tužilaštva i saslušan snimak primopredaje novca.

„Mislim da imamo solidne dokaze da bi, po našem, iskreno, trebala biti neka osuđujuća presuda“, rekao je tužilac Tepavčević.

Pengić i Saletović se terete za povredu slobode u odlučivanja birača koja se kažnjava novčano ili kaznom zatvora do tri godine.

Njihovu mrežu trgovanja glasovima su nekoliko dana uoči izbora razotkrili novinari CIN-a. Predstavljajući se kao stranački aktivisti, novinari su ugovorili da se Saletović i Pengić sastanu sa kandidatom stranke Narod i pravda Abdulahom Iljazovićem kako bi dogovorili kupovinu 130 glasova za 6.500 maraka.

Na sastanku, kojem je uz Iljazovića prisustvovao i novinar CIN-a, dogovorena je primopredaja prvog dijela od 1.300 maraka u apoenima po 10 maraka. Glasači koje su Saletović i Pengić pronašli u brčanskim mjestima trebali su dobiti po jednu novčanicu koju bi fotografisali pored zaokruženog glasačkog listića i poslali trgovcima kao dokaz o urađenom poslu.

Iljazović je novac po dogovoru predao nekoliko dana kasnije, a dva dana uoči izbora i ostalih 5.200 maraka. Na dan primopredaje drugog dijela novca Saletović i Pengić su uhapšeni i određen im je pritvor. Kod Saletovića su pronađeni spiskovi sa imenima glasača i novac.

Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima
Novinari CIN-a su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do hapšenja organizatora trgovine.

Optužnice za glasanje izvan BiH

Zbog pripreme izbornih prevara u Brčkom nedavno su optuženi i Pejo Mendeš i Mato Gluhaković. U optužnici je opisano da su pribavljali tuđe lične dokumente kako bi prevarom glasali u njihovo ime za Mendeša, tadašnjeg kandidata Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Brčko distrikta.

Gluhaković i Mendeš su fotografisali dokumente i bez znanja tih osoba dostavljali ih Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH) kao obrazac za prijavu za glasanje izvan BiH.

Novinari CIN-a su tokom istraživanja pronašli da je Mendeš pokušao osigurati glasove za sebe i preko sugrađanina Jasmina Ravkića. Ravkić je sredinom 2020. godine osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ilegalne sječe šume, a Mendeš mu je obećao osigurati zamjenu zatvora za društveno-korisni rad, baš kao što je ranije učinio njegovom rođaku Raifu Ravkiću. Dogovorili su se da Jasmin nabavi podatke iz ličnih karata svojih komšija i članova uže porodice kako bi ih Mendeš na izborima zloupotrijebio za glasanje van BiH. Lažne glasače bi njegova stranka prijavila za glasanje putem pošte iz Srbije i Hrvatske kako bi dobili glasačke listiće, ali listići ne bi stigli na prijavljene adrese u inostranstvu, već u sjedište stranke.

„Lično sam bio s njim i Pejom Mendešom kad su pričali. On je rekao Peji: ‘Probaj pomoći, a ja ću ti 50 ličnih karti sabrati za glasanje’. Razumijete?“, govorio je tada Raif Ravkić novinarima CIN-a.

Tri mjeseca pred Lokalne izbore 2020 Jasmin Ravkić je na prevaru dobio brojeve ličnih karata najmanje 20 komšija, uključujući i njegove roditelje. Rekao im je da mu trebaju jer skuplja potpise za peticiju kojom bi mu zatvorska kazna bila preinačena u društveno-korisni rad. U želji da pomognu rado su učinili što je od njih tražio, ne znajući da će ti podaci završiti na biračkim spiskovima za glasanje iz inostranstva.

Osnovni sud u Brčko distriktu je potvrdio optužnicu koja Mendeša i Gluhakovića tereti za pripremanje krivičnog djela te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem za što je zapriječena minimalna zatvorska kazna od tri godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN