Suđenje Turkoviću: Kažnjen jedan optuženi zbog nepoštivanja suda

Zbog burne reakcije na svjedočenje Hajrudina Memovića, Sud BiH je odstranio Muamera Zahitovića iz sudnice i kaznio ga sa 3.000 KM.

Mameru Zahitoviću, optuženom za pripadnost kriminalnoj grupi Zijada Turkovića, Sud BiH je danas odredio kaznu od 3.000 KM zbog vrijeđanja suda.

Zahitović je optužen je da je u augustu 2008. godine zajedno sa Turkovićem natjerao Nijaza Zulića, fiktivnog vlasnika Fabrike čarapa Ključ, da proda svojih 15 posto dionica. Zulić je pod prijetnjama prenio dionice na Turkovića koji je svoj dio kasnije prenio na Zahitovića.

Odgovarajući na pitanje Zahitovićevog advokata Muhidina Kape, Hajrudin Memović, svjedok pokajnik koji je nakon priznavanja krivice osuđen na pet godina zatvora, rekao je da je za oduzimanje dionica Ključa saznao iz razgovora sa ubijenim Midhatom Mekićem.

Na Memovićevu izjavu o tome kako se Zahitović hvalio da je „postao gazda i oteo neke papire“, optuženi Zahitović je burno reagovao, nakon čega je odstranjen iz sudnice.

Svjedok je ispričao da je jedne prilike sjedio u društvu sa Mekićem i Izetom Selekom, direktorom Ključa. Oni su razgovarali o tome kako je Selekov brat Fehim trebao biti ubijen i kako je Zahitović platio nekog iz Bijeljine da to učini.

Kapo je napomenuo da je u izjavi Tužilaštvu Memović rekao da je tu osobu angažovao Turković, prvooptuženi u ovom slučaju, te da Zahitovića nije spomenuo.

Također, svjedočili su i Kemal Džakić, Mehmed Mršo i Almein Bronjo, svi su radili u restoranu Toscana u sarajevskom naselju Pofalići, gdje su posljednji put viđeni Verner Ajdari i Mario Tolić koje su, prema optužnici, ubili Turkovićevi saradnici.

Džakićevo svjedočenje se odnosilo na 25. mart 2010. godine, kada je u restoranu Toscana posluživao Ajdarija i Tolića. Rekao je da su oni nakon sat vremena napustili objekat i rekli da će njihov račun platiti Turković.

Isto je potvrdio i Bronjo koji je tu noć radio za šankom. Njemu je, kako kaže, prišao Tolić i tražio da mu posudi mobitel da telefonira. Bronjo kaže da je Tolić nekoliko puta izlazio ispred restorana i telefonirao te da je sa njegovog mobitela poslao i poruku. Obojica uposlenika Toscane potvrdila su da je objekat bio obezbijeđen videonadzorom te da su snimci na kojima se vidi da je Tolić nekoliko puta telefonirao ispred objekta predati policiji.

Džina Mujkić je kazala da se dan kasnije trebala naći u Sarajevu sa Ajdarijem. On se nije javljao na telefon, što joj je bilo veoma čudno. Potom je stupila u kontakt sa Tolićevom familijom i Ajdarijevim rođakom, nakon čega je uslijedila i medijska kampanja za njihovo pronalaženje. Iako je u izjavi Tužilaštvu rekla da je nakon njihovog nestanka srela Turkovića koji joj je rekao da će joj, ako sjede sa njim u auto, pokazati gdje su Ajdari i Tolić, danas se tog kratkog dijela razgovora Mujkić nije mogla prisjetiti.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je prodavala heroin i kokain. Optužen je još i za pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa Ključ te pranje novca.

Sljedeće ročište zakazano je za 14. juni.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN