Suđenje za kriminal u policiji USK: Osam optuženih priznalo krivicu

Mehmed Libić, bivši načelnik Uprave policije Bihać, jedan je od osam optuženih koji su priznali krivicu prije glavnog pretresa u procesu za organizovani kriminal u USK-u.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je jučer na Sudu BiH objavilo da je postiglo sporazume o priznanju krivice sa Mehmedom Libićem, bivšim načelnikom Uprave policije Bihać, i Enverom Okanovićem, navodno, članom lokalnog podzemlja.

Ovim se broj onih koji su priznali krivicu prije glavnog pretresa na suđenju za organizovani kriminal u policiji Unsko-sanskog kantona (USK) povećao na osam.

Sporazume slične sadržine Tužilaštvo je ranije postiglo sa Asmirom Mašićem, Esadom Begićem, Elvirom Felić, Mustafom Dizdarevićem, Huseinom Hodžićem i Mahom Čufurovićem. Konačnu odluku o ovim sporazumima donijet će Sud BiH.

Proteklog mjeseca je na Sudu BiH počelo suđenje i bivšem komesaru USK-a Rami Brkiću te dvadesetdvojici (22) funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca. Tužilaštvo ih tereti za korupciju, organizovani kriminal, uključujući i trgovinu drogom.

Dijana Kajmaković, glavna tužiteljica u ovom predmetu, jučer je na statusnoj konferenciji izjavila da je tokom istrage bilo uhapšeno više od pola članova policijskih struktura u ovom kantonu.

Kajmaković je najavila da će tokom suđenja, koje bi trebalo trajati do kraja ove godine, izvesti 133 svjedoka i prezentirati veliki broj dokaza.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u decembru 2010. godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila Brkića i šefa njegovog kabineta Asmira Mašića, načelnike Policijske uprave Bihać Emira Selimovića i Libića te Ibrahima Hodžića, šefa Saobraćajne policije USK-a. U istoj akciji uhapšeni su i član Nadzornog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Enes Begić, tehnička sekretarica ovog odbora Sanela Abdulahović i direktor Zavoda za zapošljavanje Bihaća Mesud Mešić.

Prema navodima Tužilaštva, Brkić je kao organizator ove grupe iskoristio svoj položaj da bi dobio podršku za izbor na funkciju komesara. Zauzvrat je u policiji zapošljavao srodnike i prijatelje članova Komisije za izbor policijskih službenika. Brkić je, uz ostalo, optužen i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom i trgovinom droge.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

Cjenkanje za pravdu

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN