Suđenje za kriminal u policiji USK: Osam optuženih priznalo krivicu

Mehmed Libić, bivši načelnik Uprave policije Bihać, jedan je od osam optuženih koji su priznali krivicu prije glavnog pretresa u procesu za organizovani kriminal u USK-u.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je jučer na Sudu BiH objavilo da je postiglo sporazume o priznanju krivice sa Mehmedom Libićem, bivšim načelnikom Uprave policije Bihać, i Enverom Okanovićem, navodno, članom lokalnog podzemlja.

Ovim se broj onih koji su priznali krivicu prije glavnog pretresa na suđenju za organizovani kriminal u policiji Unsko-sanskog kantona (USK) povećao na osam.

Sporazume slične sadržine Tužilaštvo je ranije postiglo sa Asmirom Mašićem, Esadom Begićem, Elvirom Felić, Mustafom Dizdarevićem, Huseinom Hodžićem i Mahom Čufurovićem. Konačnu odluku o ovim sporazumima donijet će Sud BiH.

Proteklog mjeseca je na Sudu BiH počelo suđenje i bivšem komesaru USK-a Rami Brkiću te dvadesetdvojici (22) funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca. Tužilaštvo ih tereti za korupciju, organizovani kriminal, uključujući i trgovinu drogom.

Dijana Kajmaković, glavna tužiteljica u ovom predmetu, jučer je na statusnoj konferenciji izjavila da je tokom istrage bilo uhapšeno više od pola članova policijskih struktura u ovom kantonu.

Kajmaković je najavila da će tokom suđenja, koje bi trebalo trajati do kraja ove godine, izvesti 133 svjedoka i prezentirati veliki broj dokaza.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u decembru 2010. godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila Brkića i šefa njegovog kabineta Asmira Mašića, načelnike Policijske uprave Bihać Emira Selimovića i Libića te Ibrahima Hodžića, šefa Saobraćajne policije USK-a. U istoj akciji uhapšeni su i član Nadzornog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Enes Begić, tehnička sekretarica ovog odbora Sanela Abdulahović i direktor Zavoda za zapošljavanje Bihaća Mesud Mešić.

Prema navodima Tužilaštva, Brkić je kao organizator ove grupe iskoristio svoj položaj da bi dobio podršku za izbor na funkciju komesara. Zauzvrat je u policiji zapošljavao srodnike i prijatelje članova Komisije za izbor policijskih službenika. Brkić je, uz ostalo, optužen i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom i trgovinom droge.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN