Suđenje za kriminal u policiji USK: Osam optuženih priznalo krivicu

Mehmed Libić, bivši načelnik Uprave policije Bihać, jedan je od osam optuženih koji su priznali krivicu prije glavnog pretresa u procesu za organizovani kriminal u USK-u.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je jučer na Sudu BiH objavilo da je postiglo sporazume o priznanju krivice sa Mehmedom Libićem, bivšim načelnikom Uprave policije Bihać, i Enverom Okanovićem, navodno, članom lokalnog podzemlja.

Ovim se broj onih koji su priznali krivicu prije glavnog pretresa na suđenju za organizovani kriminal u policiji Unsko-sanskog kantona (USK) povećao na osam.

Sporazume slične sadržine Tužilaštvo je ranije postiglo sa Asmirom Mašićem, Esadom Begićem, Elvirom Felić, Mustafom Dizdarevićem, Huseinom Hodžićem i Mahom Čufurovićem. Konačnu odluku o ovim sporazumima donijet će Sud BiH.

Proteklog mjeseca je na Sudu BiH počelo suđenje i bivšem komesaru USK-a Rami Brkiću te dvadesetdvojici (22) funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca. Tužilaštvo ih tereti za korupciju, organizovani kriminal, uključujući i trgovinu drogom.

Dijana Kajmaković, glavna tužiteljica u ovom predmetu, jučer je na statusnoj konferenciji izjavila da je tokom istrage bilo uhapšeno više od pola članova policijskih struktura u ovom kantonu.

Kajmaković je najavila da će tokom suđenja, koje bi trebalo trajati do kraja ove godine, izvesti 133 svjedoka i prezentirati veliki broj dokaza.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u decembru 2010. godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila Brkića i šefa njegovog kabineta Asmira Mašića, načelnike Policijske uprave Bihać Emira Selimovića i Libića te Ibrahima Hodžića, šefa Saobraćajne policije USK-a. U istoj akciji uhapšeni su i član Nadzornog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Enes Begić, tehnička sekretarica ovog odbora Sanela Abdulahović i direktor Zavoda za zapošljavanje Bihaća Mesud Mešić.

Prema navodima Tužilaštva, Brkić je kao organizator ove grupe iskoristio svoj položaj da bi dobio podršku za izbor na funkciju komesara. Zauzvrat je u policiji zapošljavao srodnike i prijatelje članova Komisije za izbor policijskih službenika. Brkić je, uz ostalo, optužen i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom i trgovinom droge.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN