Sudije u sukobu sa zakonom

U posljednjih nekoliko mjeseci najmanje troje sudija je došlo u sukob sa zakonom: jedan je otpušten, a protiv dvije sutkinje se vodi sudski postupak.

Troje sudija iz Bosne i Hercegovine (BiH) je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo u sukob sa zakonom. Sudija Općinskog suda u Bihaću Drago Vuković je dobio otkaz, sutkinja Suda BiH Dragica Miletić je optužena za zloupotrebu položaja, a njezina kolegica Azra Miletić je uhapšena zbog sumnje da je uzimala mito.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je rekla da je hapšenje njihove kolegice Azre Miletić dokaz opredijeljenosti ove institucije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Rekla je da kolegijalnosti između djelatnika u ovakvom slučaju ne može biti i da „čast i stručni integritet moraju biti iznad svake kolegijalnosti“. Dodala je i da je nalog za istragu odobren na ovom sudu.

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić je uhapšena zbog sumnje da je primala mito, dok su Ramo Brkić i Senad Šabić uhapšeni zbog davanja mita. Krivični postupak se vodi pred sudskim vijećem kojim Miletić predsjedava.

Ramo Brkić, bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona, je prvostepenom presudom izrečenom u decembru 2013. godine bio osuđen na 11 godina zatvora i proglašen krivim za organizovani kriminal, proizvodnju i prodaju droge te zloupotrebu položaja. Na zatvorsku kaznu od 10 godina Šabić je bio osuđen zbog proizvodnje i prodaje droge te davanja mita. Prvostepene presude protiv Brkića i Šabića djelimično je ukinulo Žalbeno vijeće Suda BiH, naloživši da se sudski postupak ponovi.

Kreso nije mogla odgovoriti na novinarsko pitanje ko će voditi postupak ako se protiv sudije Miletić podigne optužnica. Rekla je da je predmet u fazi istrage i da je sutkinja nevina dok se ne dokaže suprotno.

Na pitanje što će biti sa radno-pravnim statusom sutkinje Miletić, odgovorila je da će o tome odlučiti Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, ali da očekuje da će sutkinja biti suspendirana.

VSTV je nedavno suspendirao drugu sutkinju Suda BiH Dragicu Miletić, protiv koje je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bila na čelu Pravobranilaštva BiH. Optužnica je na potvrđivanje došla na državni sud koji je slučaj protiv kolegice proslijedio Općinskom sudu u Sarajevu. Optužnica je potvrđena početkom ovog mjeseca.

VSTV je sredinom ovog mjeseca razriješio dužnosti i Dragu Vukovića, sudiju Općinskog suda u Bihaću. Sudija Vuković je proglašen odgovornim za: nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, donošenje nezakonitih odluka, davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.

VSTVBiH je u svojoj odluci naveo da se razrješenjem dužnosti sudije jedino može postići svrha disciplinskog kažnjavanja i preventivno djelovati na druge sudije da svoju dužnost obavljaju u skladu sa pravnim pravilima i etičkim kodeksom sudija.

Disciplinski postupci protiv sudija ili tužitelja koji su u sukobu sa zakonom se u pojedinim slučajevima ne objavljuju javno. Sudija Kreso je rekla da tu praksu treba promijeniti: „Ako se suđenje sudijama ili najvišim funkcionerima odvija javno i transparentno, zašto bi se disciplinski postupak protiv nekog, bio on tužilac ili sudija, odvijao pod velom tajne?“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Kažnjeni napredovali u pravosudju
Kažnjeni napredovali u pravosuđu

Najmanje 14 sudija i tužilaca su, bez obzira što su pravili propuste u radu, napredovali na bolje radno mjesto ili su obnovili mandat na rukovodećoj poziciji.

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka, a u jednom slučaju disciplinski postupak nisu ni provodili.

Cjenkanje za pravdu

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN