Sutkinja Kovačević osuđena zbog mita

Sutkinja Općinskog suda u Zenici je nepravosnažno osuđena na godinu dana zatvora.

Sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević osuđena je na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i primanja dara, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) posredstvom Kantonalnog tužilaštva iz Zenice.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Kaknju sutkinji Kovačević je ujedno izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti sudije na pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na sudu u Zenici. Tužilaštvo je u optužnici navelo i da se sutkinja cjenkala za pravdu− tražila je više novca, ali je prihvatala i manje.

Cjenkanje za pravdu
Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

Istraga je pokrenuta na osnovu anonimne dojave o vansudskim aktivnostima sutkinje, a suđenje je počelo u novembru prošle godine. Njena advokatica Maida Grizović je tvrdila da je Kovačević novac posuđivala te da tu nema „krivičnog djela nego se radi samo o povredi sudijske etike”.

Kovačević je u pravosuđu 20 godina. Sudijsko iskustvo je sticala u prekršajnim postupcima, a od decembra 2016. je radila na krivičnim predmetima. Suspendovana je u martu prošle godine.

Tri i po mjeseca nakon prvostepene presude Kantonalni sud u Zenici je drugostepenom odlukom povećao zatvorsku kaznu za sutkinju Melisu Kovačević na tri i po godine. Uz to, Sud je potvrdio kaznu zabrane obavljanja funkcije sudije u trajanju od pet godina i oduzimanje imovinske koristi od 2.122 KM i 1.200 eura.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN