Search
Close this search box.

Šverc preko interneta

Švercovati cigaretama može svako ko ima pristup internetu i kreditnu karticu. Najveći dio prodaje se odvija preko kompanija iz Kine i Dubaia koje cigarete dostavljaju direktno vama i na taj način zaobilaze plaćanje carina i poreza.

Sve veći broj web portala, poput portala Alibaba.com, specijaliziranih za trgovinu preko interneta omogućavaju svakome ko to želi, bilo gdje u svijetu, da postane švercer cigaretama ne mičući se iz udobnosti vlastitoga doma. Unosom riječi ‘cigarette’ u okvir za pretraživanje dobit ćete desetine web stranica na kojima se nudi jeftini Marlboro ili neka druga marka cigareta sa Zapada.

Web stranica su uglavnom registrovane u Kini, a većina cigareta su dupljaci. Uvoz cigareta bez plaćanja carina i akciza nezakonit je gotovo u svim zemljama.

Novinari uključeni u projekat su se registrovali na ovoj stranici kako bi otkrili način na koji cijela stvar funkcioniše, te mogu li se naručiti cigarete, a da se ne plate poreze. Ubrzo su otkrili da ova stranica nudi puno mogućnosti.

‘Šaljemo ih u malim paketima, bolje je da se pošalje … samo mali paket, tako će lakše preći preko granice’, napisala je u odgovoru novinaru osoba pod pseudonimom Sunny, koja ima status zlatnog dobavljača na portalu Alibaba.com.

Zlatni status na Alibabi znači da dobavljač ima veleprodajne kapacitete i da mu se može vjerovati. Na Alibabi se može naći čak 15.000 trgovačkih firmi iz Kine, a zastupljene su gotovo sve države. Možete naći trgovce iz Paragvaja, Bangladeša, pa čak i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Preduzeća u Bugarskoj i Moldovi također koriste internet kako bi prodavala jeftine cigarete. Bugarska kompanija Ival Investments nudi preko portala Alibaba.com velike količine neocarinjenih Golden Street cigareta. Moldavska NewPort grupa, kompanija sa sjedištem u prijestolnici Čisinau, ovako se predstavlja na svom trgovačkom sajtu: ‘Naša kompanija je zainteresovana za izvoz jeftinih cigareta u siromašne zemlje Azije ili Afrike. Mi smo proizvođači više od 50 godina. Naši pogoni se nalaze u regiji centralne i istočne Evrope. Pozivamo zainteresovane kompanije da nam se obrate.’ NewPort prodaje Moldavske marke kao što su Doina i MT.

Globalna Internet trgovina duhanom raste usprkos ozbiljnim naporima da se ograniči u Evropi i sjevernoj Americi.

Europski sud pravde je u novembru 2006. godine donio odluku kojom se zabranjuje prodaja neocarinjene robe preko interneta, plašeći se da bi zemlje Evropske unije ovakvom trgovinom bile na gubitku. Na meti ove odluke su prije svega trgovci alkoholom i duhanom.

No, virtualni trgovci cigaretama nisu se dali smesti, već su odlučili da na svoje proizvode zalijepe lažne carinske markice i falsifkovane deklaracije. Anshun Lida, još jedna kineska kompanija koja pokušava da se probije na tržište Velike Britanije ovako se reklamira: ‘Nudimo cigarete. Na vaš zahtjev radimo grafičku opremu, deklaraciju robe i druge detalje, po želji!’

Anshun čak garantuje da će roba proći britansku carinu. Anshun na portalu Alibaba.com ima više od 7.000 bodova, a predstavnici kompanije ažurno odgovaraju na pitanja potencijalnih klijenata.

Kao i Sunny, i ovi trgovci su spremni da posavjetuju mušterije kako da zaobiđu carine i ne plate porez. Kao što Sunny reče, ‘to je dobar posao za oboje. Vama jeftine cigarete, a meni dobar ugovor.’

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.