Search
Close this search box.

Svjedok Brulić: Zornić mi je povjerio 700.000 DM keša na čuvanje

Ismet Brulić je izjavio danas pred Sudom BiH da mu je Haris Zornić u martu 1996. godine dao na čuvanje oko 700.000 njemačkih maraka (DM). On je kazao da je novac čuvao u stanu u Danskoj, dva do tri mjeseca, a potom ga je uručio ocu Zornićeve supruge Latife.

Brulić je opisao kako je novac bio zapakovan u najlonu, u apoenima od po 500 i 1.000 DM. Zornićev advokat Vlado Adamović je kazao da ovaj novac potječe od prodaje objekta kojeg je njegov branjenik imao u Danskoj.

Brulić je govorio kao svjedok odbrane u predmetu protiv Harisa Zornića, Hamde Dacića i Acika Cana koji su optuženi za pranje novca, zarađenog od trgovine drogom.

Na pitanje Saše Sarajlića, tužioca Tužilaštva BiH, da li zna porijeklo tog novca, Brulić je kazao da se nije interesovao, ali da zna da su braća Dacić imala građevinska preduzeća u Njemačkoj – MORHS i Karajić-Dacić, koja su tada dobro radila. On je govorio i o tome kako je bilo priča da se braća bave kriminalom, ali je to okarakterisao kao tračeve ljudi koji su im dugovali novac.

Brulić je Zornića i Hamdu Dacića upoznao 1992. godine u Njemačkoj, gdje je došao iz Kosovske Mitrovice. Rekao je da su mu pomagali i da su postali dobri prijatelji. Godinu dana nakon toga je otišao u Kopenhagen, u Dansku, gdje i danas živi s porodicom.

Odbrana je ovim i ranijim svjedočenjima htjela dokazati da su optužena braća zarađivala milione i da nisu, kao što to Tužilaštvo navodi, izgradili Hotel Excuslive novcem zarađenim prodajom droge.

Danas su se trebali pojaviti i Nedžad Hodžić i Ismet Bekrić, svjedočeći u istom svojstvu kao i Brulić. Oni će biti pozvani 8. maja, kada će biti održano sljedeće ročište, kojim će odbrana zaključiti dokazivanje finansijske moći Dacića.

Također, Zornićev branilac Adamović će na naredno ročište pozvati poznatu pjevačicu narodne muzike Hasibu Agić i Irfana Ajanovića, nekadašnjeg predsjednika Saveza logoraša BiH a sadašnjeg zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji će svjedočiti o donacijama koje su davala braća Dacić tokom rata.

Tužilaštvo BiH tereti Zornića, Dacića i Cana da su oprali između pet i šest miliona KM, a da su, potom, Zornić i Can krajem januara 2002. godine osnovali preduzeće Majorka kako bi legalizovali nezakonito stečenu imovinu.

Oni su preko ove firme nekoliko puta podnosili zahtjev BOR banci u Sarajevu za dodjelu kredita, u ukupnom iznosu od preko milion KM, sa ciljem da se prikriju stvarni izvori finansiranja izgradnje Hotela Exclusive u Rajlovcu. Optužnica je podignuta 16. novembra 2009. godine, a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

CIN je prije dvije godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili Hotel Exclusive. Sumnja se da je hotel finansiran novcem od prodaje droge.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.