Svjedok u predmetu Zijada Turkovića opisao smrad u kući u kojoj se desilo ubistvo

Na današnjem suđenju, u predmetu koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv Zijada Turkovića i drugih, svjedok Esmir Ferizović je rekao kako je u kući u kojoj su ubijeni Verner Ajdari i Marijo Tolić osjetio jak smrad koji je asocirao na nešto uginulo, unatoč otvorenim prozorima.

Tolić i Ajdari su ubijeni u martu 2010. godine u kući u sarajevskom naselju Bistrik. Kuća je pripadala Edinu Džihaniću i njegovoj djevojci Nermini Bostandžić. Njihova tijela su pronađena na Ivan-Sedlu, a za njihovu ubistvo su optuženi Zijad Turković i njegovi suradnici.

Svjedok Ferizović je na današnjem suđenju objasnio da je živio u vikendici, koju je i održavao, a koja je u vlasništvu Seada Dumanjića. U martu 2010. godine Dumanjić ga je zamolio da zajedno sa Džihanićem i Bostandžićevom, koji su njegovi prijatelji, ode do Tuzle kako bi preuzeli novac od nekog čovjeka iz Zagreba. Od ovog para Dumanjić je uzeo ključ od njihove kuće, uz obrazloženje da mu treba za zabavu koju kani organizirati. Njih troje: Ferizović te Džihanić i Bostandžić su otišli do Tuzle, ali se u tom gradu niko nije pojavio.

U vrijeme dok su Ferizović, Džihanić i Bostandžić bili u Tuzli, u kući na Bistriku su ubijeni Ajdari i Tolić. U toku suđenja je dokazano da je Dumanjić bio zadužen za osiguranje mjesta ubistva.

Svjedok priča da je Dumanjić bio ljut zbog njihovog ranijeg povratka iz Tuzle i nije im dozvolio da se vrate u kuću. Zadržao ih je u svojoj vikendici. Nakon provedene dvije noći u vikendici, njih četvero su otišli u kuću na Bistriku. Ferizović kaže da je, nakon ulaska u kuću, Bostandžić negodovala zbog stanja velikog nereda u kojem je zatekla kuću.

Na spratu, gdje se nalazi dnevni boravak, svjedok kaže da je sav namještaj bio prevrnut i nagomilan u jedan ćošak te da je tepih bio izrezan na komade. Ferizović je izjavio da su Džihanić i Bostandžić bili ljuti na Dumanjića, ali im je on rekao da je tu bio dernek i da će im namiriti štetu pa im je nekoliko dana poslije toga kupio nov namještaj.

Danas su pred Sudom BiH svjedočili i Muhamed Sarač, Mehmed Čolak i Jasmin Pramenković.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga krivična djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeći pretres je najavljen za 16. august.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN