Search
Close this search box.

Svjetska banka upozorava: Gotovo polovina građana neće moći ostvariti penziju

Bez obzira na dosadašnje reforme sve veći broj penzionera i sveprisutan rad na crno uzrokovat će nove probleme u narednim godinama

U nedavno objavljenoj studiji Svjetska banka upozorava na neodrživost penzionih sistema u dva bh. entiteta, te da dolazi vrijeme kada gotovo polovina starijih građana neće biti u mogućnosti ostvariti pravo na penziju.

Iako se u izvještaju kao pozitivni navode rezultati reforme penzionog sistema, ipak se iznosi zaključak da to nije dovoljno. Sadašnja struktura penzionih fondova je neodrživa, naročito ako se uzme u obzir rastuća populacija penzionera i raširena praksa rada na crno. Upravo zbog toga fondovi imaju smanjen priliv doprinosa.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je 2007. godine objavio istraživanje o crnom tržištu rada u BiH u kojem su izneseni problemi u penzionom sistemu zemlje. Naročita pažnja posvećena je zakašnjelim uplatama doprinosa i pasivnosti nadležnih u naplati dugovanja. U seriji tekstova upozoreno je i na loš socijalni status penzionera zbog postojanja rada na crno.

Svjetska banka u svojoj studiji iznosi širok spektar mjera, od prelaska sa punog na djelomično isplaćivanje mirovina, te podizanje starosne granice za odlazak u penziju. No, rezultati ovih mjera mogle bi se osjetiti u narednih 20 do 50 godina.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.