Svjetska banka upozorava: Gotovo polovina građana neće moći ostvariti penziju

Bez obzira na dosadašnje reforme sve veći broj penzionera i sveprisutan rad na crno uzrokovat će nove probleme u narednim godinama

U nedavno objavljenoj studiji Svjetska banka upozorava na neodrživost penzionih sistema u dva bh. entiteta, te da dolazi vrijeme kada gotovo polovina starijih građana neće biti u mogućnosti ostvariti pravo na penziju.

Iako se u izvještaju kao pozitivni navode rezultati reforme penzionog sistema, ipak se iznosi zaključak da to nije dovoljno. Sadašnja struktura penzionih fondova je neodrživa, naročito ako se uzme u obzir rastuća populacija penzionera i raširena praksa rada na crno. Upravo zbog toga fondovi imaju smanjen priliv doprinosa.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je 2007. godine objavio istraživanje o crnom tržištu rada u BiH u kojem su izneseni problemi u penzionom sistemu zemlje. Naročita pažnja posvećena je zakašnjelim uplatama doprinosa i pasivnosti nadležnih u naplati dugovanja. U seriji tekstova upozoreno je i na loš socijalni status penzionera zbog postojanja rada na crno.

Svjetska banka u svojoj studiji iznosi širok spektar mjera, od prelaska sa punog na djelomično isplaćivanje mirovina, te podizanje starosne granice za odlazak u penziju. No, rezultati ovih mjera mogle bi se osjetiti u narednih 20 do 50 godina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Federalna inspekcija u prošloj godini zatekla 2.033 radnika “na crno”

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u prošloj godini zatekla 2.033 radnika koji su radili „na crno“, odnosno, bez odgovarajućih ugovora o radu i prijave doprinosa zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Njih 1.729 je evidentirano u toku pojačanog nadzora obavljenog u septembru i oktobru prošle godine, dok su ostali radnici „na crno“ pronađeni u toku redovnog nadzora.

Banka se mora spasiti po svaku cijenu

Povoljnom kreditnom aranžmanu Svjetske banke u iznosu od 60 miliona eura Crna Gora nije imala pristup dvije godine, jer državni zvaničnici nisu zadovoljili jedan od ključnih uvjeta: srediti stanje ili izvući depozite iz Prve banke.

Sumorna atmosfera za pokretanje biznisa u BiH

Kao da se sve urotilo protiv poduzetnika u BiH. Da bi pokrenuli biznis, budući poduzetnici se moraju savladati moćnu birokraciju, a na finansijsku pomoć banaka uglavnom ne mogu računati. Ako pak stanu na noge, država će im uzeti pola zarade kroz visoke poreze i doprinose. Mali preduzetnici su ključ uspješnosti ekonomije jedne zemlje, no to nije slučaj sa BiH.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN