Search
Close this search box.

TI BiH: Otvara se mogućnost zloupotrebe u raspodjeli pomoći

TI BiH uputio je priopćenje za javnost u kojem upozorava na predložene dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti RS.

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) smatra neprihvatljivim prijedlog dopune Zakona o sprečavanju sukobu interesa u institucijama vlasti Republike Srpske (RS), koji je na dnevnom redu Narodne skupštine RS zakazanoj za petak 13. 6. 2014.

Predložena dopuna odnosi na uvođenje izuzetka od zabrane javnim zvaničnicima da budu članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM. Predložen je izuzetak u slučaju fondacija i fondova osnovanih za saniranje štete od elementarnih nepogoda i drugih katastrofa. U obrazloženju se navodi da je cilj dopune otklanjanje prepreka za osnivanje Fonda solidarnosti.

Iz TI BIH su priopćili da je potrebno naglasiti da Fond solidarnosti, koji osniva i čije djelovanje reguliše Vlada, nije isto što i fondacija koju mogu osnovati i druga pravna i fizička lica, te da će ova izmjena omogućiti javnim zvaničnicima da osnivaju fondacije koje se mogu finansirati iz budžeta, čime se otvara novi prostor za zloupotrebe.

TI BiH upozorava da je u periodu nakon katastrofe koja je zadesila BiH, neophodno otkloniti sve prilike za zloupotrebu pri raspodjeli sredstava za poplavljena područja, a da bi usvajanje ovakvih dopuna Zakona, ne samo produbilo sumnju javnosti, već i direktno omogućilo javnim zvaničnicima da koriste elementarne nepogode za osnivanje sopstvenih fondacija i na taj način preusmjeravaju sredstva iz budžeta.

Pred poslanicima Narodne skupštine RS naći će se i Zakon o fondu solidarnosti Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Fonda solidarnosti i uspostavljanje jedinstvenog registra šteta. Osnivač Fonda solidarnosti je Republika u čije ime Vlada RS vrši prava i odgovornosti osnivača. Nadležnost Fonda su upravljanje i raspolaganje sredstvima za sanaciju šteta od poplava. Organ Fonda je Upravni odbor u čiji sastav, osim članova Vlade, ulaze i tri gradonačelnici odnosno načelnici jedinica lokalne samouprave sa poplavljenih područja, predstavnik zaposlenih i predstavnik međunarodnih financijskih institucija odnosno donator.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.