TI BiH: Otvara se mogućnost zloupotrebe u raspodjeli pomoći

TI BiH uputio je priopćenje za javnost u kojem upozorava na predložene dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti RS.

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) smatra neprihvatljivim prijedlog dopune Zakona o sprečavanju sukobu interesa u institucijama vlasti Republike Srpske (RS), koji je na dnevnom redu Narodne skupštine RS zakazanoj za petak 13. 6. 2014.

Predložena dopuna odnosi na uvođenje izuzetka od zabrane javnim zvaničnicima da budu članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM. Predložen je izuzetak u slučaju fondacija i fondova osnovanih za saniranje štete od elementarnih nepogoda i drugih katastrofa. U obrazloženju se navodi da je cilj dopune otklanjanje prepreka za osnivanje Fonda solidarnosti.

Iz TI BIH su priopćili da je potrebno naglasiti da Fond solidarnosti, koji osniva i čije djelovanje reguliše Vlada, nije isto što i fondacija koju mogu osnovati i druga pravna i fizička lica, te da će ova izmjena omogućiti javnim zvaničnicima da osnivaju fondacije koje se mogu finansirati iz budžeta, čime se otvara novi prostor za zloupotrebe.

TI BiH upozorava da je u periodu nakon katastrofe koja je zadesila BiH, neophodno otkloniti sve prilike za zloupotrebu pri raspodjeli sredstava za poplavljena područja, a da bi usvajanje ovakvih dopuna Zakona, ne samo produbilo sumnju javnosti, već i direktno omogućilo javnim zvaničnicima da koriste elementarne nepogode za osnivanje sopstvenih fondacija i na taj način preusmjeravaju sredstva iz budžeta.

Pred poslanicima Narodne skupštine RS naći će se i Zakon o fondu solidarnosti Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Fonda solidarnosti i uspostavljanje jedinstvenog registra šteta. Osnivač Fonda solidarnosti je Republika u čije ime Vlada RS vrši prava i odgovornosti osnivača. Nadležnost Fonda su upravljanje i raspolaganje sredstvima za sanaciju šteta od poplava. Organ Fonda je Upravni odbor u čiji sastav, osim članova Vlade, ulaze i tri gradonačelnici odnosno načelnici jedinica lokalne samouprave sa poplavljenih područja, predstavnik zaposlenih i predstavnik međunarodnih financijskih institucija odnosno donator.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Krivična prijava protiv ministra Mitrovića

Transparency International u BiH je podnio krivičnu prijavu protiv ministra transporta i komunikacija BiH Vojina Mitrovića zbog nezakonitog donošenja novog Pravilnika o registraciji vozila. Prema Pravilniku bi milioni maraka od naplate naljepnica za registraciju vozila, umjesto u budžet, mogli ići privatnicima, o čemu je CIN pisao prošlog mjeseca.

Fabrike u mulju

Majske poplave su privredi BiH nanijele štetu od milijardu i pol maraka. Dok nadležne institucije mjesecima prikupljaju podatke o štetama i prave planove za sanaciju, vlasnici preduzeća koja zapošljavaju stotine radnika sami obnavljaju fabrike.

Olovom obogaćena salata

Rijeke su u majskim poplavama nanijele i teške metale koji su zagadili pojedine poljoprivredne parcele, voće i povrće. Građani u čijim dvorištima su otrovni metali pronađeni nisu informisani što im je činiti.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN