Search
Close this search box.

TI BiH zatražio ostavku ministra Lijanovića

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je danas zatražio ostavku federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića,

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je danas zatražio ostavku federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, jer je stranka kojom on rukovodi kažnjena zbog korištenja vladine kampanje „Kupujmo domaće“ za svoju izbornu promociju.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je jučer kaznila Narodnu stranku Radom za boljitak (NSRZB) sa 10.000 KM. Prema obrazloženju odluke CIK-a, Stranka je prekršila pravila ponašanja Izbornog zakona BiH koja propisuju da izborna kampanja može početi trideset dana prije izbora.

Zbog zloupotrebe sredstava i funkcija institucija vlasti BiH, TI BiH je u septembru uputio CIK-u prijavu protiv ove stranke, stoji u saopćenju ove nevladine organizacije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je početkom augusta, dva mjeseca prije lokalnih izbora da su korišteni simboli i slogani u kampanji u kojoj ministar Lijanović poziva stanovništvo na kupovinu domaćih proizvoda slični onima koje koristi NS Radom za boljitak.

Naime, u kampanji Ministarstva poljoprivrede je korišten slogan „Kupuj domaće – kupuj srcem!“, dok krilatica koju njeguje NSRZB glasi „Srcem za boljitak“. Također, u obje kampanje je korišten simbol srca kao njihov zaštitni znak.

Novinari CIN-a su, uz ostalo, otkrili i to da su tri člana Narodne stranke Radom za boljitak Suad Čamdžić, Ana Bašić i Vedad Gačanović bili angažovani u komisiji koja je odlučivala o izboru ponuđača za izradu i provedbu marketinške kampanje „Kupuj domaće – kupuj srcem!“. Poreske obveznike Federacije BiH ova kampanja je koštala 672.000 KM, a novac je plaćen iz federalnog budžeta.

Nakon početka izborne kampanje CIN je objavio da je Stranka na više mjesta u Sarajevu i u drugim gradovima BiH postavila svoje plakate uz panoe koji reklamiraju kampanja za promociju domaćih proizvoda.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.