TI BiH zatražio ostavku ministra Lijanovića

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je danas zatražio ostavku federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića,

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je danas zatražio ostavku federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, jer je stranka kojom on rukovodi kažnjena zbog korištenja vladine kampanje „Kupujmo domaće“ za svoju izbornu promociju.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je jučer kaznila Narodnu stranku Radom za boljitak (NSRZB) sa 10.000 KM. Prema obrazloženju odluke CIK-a, Stranka je prekršila pravila ponašanja Izbornog zakona BiH koja propisuju da izborna kampanja može početi trideset dana prije izbora.

Zbog zloupotrebe sredstava i funkcija institucija vlasti BiH, TI BiH je u septembru uputio CIK-u prijavu protiv ove stranke, stoji u saopćenju ove nevladine organizacije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je početkom augusta, dva mjeseca prije lokalnih izbora da su korišteni simboli i slogani u kampanji u kojoj ministar Lijanović poziva stanovništvo na kupovinu domaćih proizvoda slični onima koje koristi NS Radom za boljitak.

Naime, u kampanji Ministarstva poljoprivrede je korišten slogan „Kupuj domaće – kupuj srcem!“, dok krilatica koju njeguje NSRZB glasi „Srcem za boljitak“. Također, u obje kampanje je korišten simbol srca kao njihov zaštitni znak.

Novinari CIN-a su, uz ostalo, otkrili i to da su tri člana Narodne stranke Radom za boljitak Suad Čamdžić, Ana Bašić i Vedad Gačanović bili angažovani u komisiji koja je odlučivala o izboru ponuđača za izradu i provedbu marketinške kampanje „Kupuj domaće – kupuj srcem!“. Poreske obveznike Federacije BiH ova kampanja je koštala 672.000 KM, a novac je plaćen iz federalnog budžeta.

Nakon početka izborne kampanje CIN je objavio da je Stranka na više mjesta u Sarajevu i u drugim gradovima BiH postavila svoje plakate uz panoe koji reklamiraju kampanja za promociju domaćih proizvoda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Krivična prijava protiv ministra Mitrovića

Transparency International u BiH je podnio krivičnu prijavu protiv ministra transporta i komunikacija BiH Vojina Mitrovića zbog nezakonitog donošenja novog Pravilnika o registraciji vozila. Prema Pravilniku bi milioni maraka od naplate naljepnica za registraciju vozila, umjesto u budžet, mogli ići privatnicima, o čemu je CIN pisao prošlog mjeseca.

Suha rupa popila novac Sarajlija

Bivši direktor „Olimpijskog bazena Otoka“ uzaludno je potrošio desetine hiljada maraka građana Sarajeva na potragu za vodom. Voda nije nađena, a on je tokom mandata naplatio 20.000 KM naknada na koje nije imao pravo.

Lagerova roba sa greškom
Lagerova roba s greškom

Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN