Search
Close this search box.

Tri krivična postupka protiv bivšeg načelnika Bužima

Bivši načelnik Bužima Agan Bunić je nepravosnažno osuđen i oslobođen u dva postupka, a treći je u toku.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi osudio je bivšeg načelnika Općine Bužim Agana Bunića na uslovnu zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja isprava. Presuda je izrečena krajem maja 2021. godine, ali je strankama proslijeđena tek ovih dana.

Bunić je osuđen na 15 mjeseci zatvora u koji neće otići ako dvije godine nakon presude ne počini novo krivično djelo. Uz to, Sud mu je na dvije godine zabranio da „obavlja dužnost načelnika Općine Bužim“.

Presuda je donesena nedugo nakon izbora nove općinske vlasti u Bužimu pa Bunić kaže da ne vidi smisao te mjere. „Nemam mogućnosti da se kandidiram. Imamo načelnika koji ima još preko dvije godine mandata“. On kaže da će se vjerovatno žaliti na presudu.

Bunić je danas zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) i predsjedavajući Komisije za izbor, imenovanje i finansijsko-administrativna pitanja, a osuđen je baš zbog neregularnosti u vezi sa zapošljavanjem. Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u prvostepenom postupku dokazalo da je kao načelnik Bužima 2016. godine potpisao i ovjerio općinski akt sa neistinitim sadržajem te protuzakonito zaključio ugovore o djelu sa više osoba za radna mjesta predviđena sistematizacijom.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi je prošle godine donio još jednu nepravomoćnu presudu protiv Bunića.

Kantonalno tužilaštvo USK-a ga je optužilo da je sa Emirom Aldžićem, tadašnjim direktorom Centra za socijalni rad Bužim, zloupotrijebio službeni položaj jer su 2015. godine dogovorili da iz budžeta Centra plate tri hiljade maraka za Bunićev intervju i samopromociju u „BH Business Magazinu“.

Promocija načelnika preko leđa sirotinje
Prošle godine je iz budžeta javnih institucija isplaćeno oko 31.500 KM organizatoru manifestacija za izbor najboljih menadžera

Obojica su prvostepenom presudom oslobođeni, a Tužilaštvo se na tu odluku žalilo.

Buniću se sudi i na Općinskom sudu u Cazinu zbog optužbi da je odgovoran za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba jer nije poštovao saobraćajne propise.

On nije htio komentarisati presude: „Neka organi rade svoj posao. Ja, naravno, koristim svoja prava vezano za žalbe za rokove i postupke, ali vidjet ćemo kako će to ići dalje.“

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.