Turkovićeva odbrana traži novo sudsko vijeće

Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, zatražio je da se troje sudija Sudskog vijeća zamijene novim, jer će aktuelni suditi i Hajrudinu Memoviću, pokajniku iz Turkovićeve grupe.

Odbrana prvooptuženog Zijada Turkovića zatražila je u četvrtak da Sud Bosne i Hercegovine promijeni kompletan sastav Sudskog vijeća u ovom slučaju.

Turkovićev advokat Fahrija Karkin zatražio je izuzeće zato što će, kako je kazao, sudije Izo Tankić, Nenad Šeleda i Biljanja Ćuković sudititi i Hajrudinu Memoviću, optuženom za pomaganje u ubistvu dvoje ljudi.

Sud je na proteklom ročištu pristao na nagodbu između Memovića i Tužilaštva. Memović je priznao da je sudjelovao u ubistvu Midhata Mekića i njegove djevojke Lucije Salas Kortez. U optužnici stoji da su Mekić i Salas Kortez likvidirani po Turkovićevoj naredbi te da su njihova tijela zakopana u vikend-naselju Šavnici kod Hadžića. Memović se nagodio sa Tužilaštvom BiH da će svjedočiti u nastavku suđenja Turkoviću i ostalim članovima njegove grupe.

Karkin je naveo da je isto sudsko vijeće sudilo i u odvojenom slučaju pripadnicima Turkovićeve grupe: Danijelu Planinčiću, osuđenom na šest i po godina zatvora zbog ubistva i teškog ubistva, i Erminu Deliću, osuđenom za organizovani kriminal i pokušaj ubistva.

U optužnici je navedeno da je Delić pribavio sredstva za pokušaj ubistva po Turkovićevom nalogu, dok je Planinčić zajedno sa drugim pripadnicima grupe učestvovao u organizovanju i ubistvu triju osoba na podmukao način.

Advokat optuženog izjavio je da je Vijeće tako upoznato sa dokazima Tužilaštva vezanim za slučaj i da već ima saznanja o predmetu i ubjeđenje o krivici njegovog branjenika. Izjavio je i da slučaj Turković, zbog predmeta koji su sada odvojeni, treba biti proslijeđen drugom vijeću.

Time što je isto vijeće učestvovalo u oba slučaja nije prekršena nijedna odredba Zakona o krivičnom postupku, kazao je tužilac Oleg Čavka.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga djela. U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za pet ubistava, tri pokušaja ubistva te pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, otimanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april, do kada će Sud BiH donijeti odluku o prijedlogu Turkovićeve odbrane.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN