Search
Close this search box.

Turkovićevoj grupi 95 godina zatvora

Zijad Turković je proglašen krivim za organizovani kriminal i osuđen na zatvorsku kaznu od 40 godina

Sud Bosne i Hercegovine objavio je danas pravomoćnu presudu Zijadu Turkoviću, koji je proglašen krivim za organizovani kriminal, za što mu je izrečena zatvorska kazna od 40 godina.

Turković je okrivljen za više krivičnih djela, među kojima ubistvo, pokušaj ubistva, pripremanje ubistva, promet opojnim drogama, razbojništvo, pranje novca, izazivanje opće opasnosti, i nedozvoljeno držanje oružja.

Zajedno sa Turkovićem, Sud BiH je za ubistvo osudio i Milenka Lakića, kojem je izrečena kazna zatvora od 35 godina. Saša Stjepanović proglašen je krivim zbog prometa opojnim drogama i razbojništva, Muamer Zahitović zbog iznude i pranja novca, a Fadil Aljović zbog ubistva. Njih trojica su osuđeni na ukupno 20 godina zatvora.

Sud je utvrdio da su Turković, Stjepanović, Lakić i Aljović bili pripadnici organizovane grupe ljudi koja je pripremala i vršila krivična djela, izazivajući strah i nesigurnost među građanima.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su saopćili da je Turković od 2006. rukovodio kriminalnom grupom, koja je djelovala na području BiH, svakodnevno vršeći krivična dijela, na osnovu čega je grupa stekla veliku imovinsku korist i ostvarila uticaj na strukture vlasti, te pojedince iz poreskih, policijskih i pravosudnih institucija.

Osim zatvorskih kazni, Turkoviću i Stjepanoviću izrečene su i mjere oduzimanja imovine.

Prvostepenom presudom iz novembra 2013. Turković i članovi njegove grupe bili su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora zbog pet ubistava, pljačke Cargo centra Sarajevskog aerodroma, prometa drogama i pranja novca, ali je ona ukinuta nakon njihovih žalbi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.