Search
Close this search box.

Tužilaštvo istražuje poslovanje „Moje Klinike“

Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je istragu o poslovanju privatne zdravstvene ustanove „Moja Klinika“, koja je u vlasništvu dr. Emira Talirevića.
Doktor Emir Talirević je prvi privatnik koji je u Kantonu Sarajevo počeo raditi patohistološke analize. (Foto: CIN)

Kantonalno tužilaštvo provjerava poslovanje privatne zdravstvene ustanove „Moja Klinika“, javne ustanove Opća bolnica „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ i Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Skupa patohistologija Sebije Izetbegović
Nakon imenovanja Sebije Izetbegović za direktoricu Opća bolnica je prestala raditi patohistološke analize, a posao je povjeren privatnoj poliklinici poznanika direktorice po skoro tri puta višoj cijeni.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu nakon što je CIN objavio istraživačke priče o ugovoru za vršenje patohistoloških analiza, koji je Opća bolnica sklopila sa privatnom klinikom dr. Emira Talirevića.

Istraživanje CIN-a pokazalo je da je Opća bolnica, nakon imenovanja Sebije Izetbegović za direktoricu, prestala raditi patohistološke analize. Taj posao je povjeren privatnoj poliklinici dr. Talirevića, dobrog poznanika direktorice, po skoro tri puta višoj cijeni – za oko 550 hiljada maraka godišnje.

U to vrijeme Opća bolnica je sa „Mojom Klinikom“ potpisala i ugovor o najmu 754,5 kvadrata. Prostor je trebalo obnoviti pa su Opća bolnica i „Moja Klinika“ dogovorile da to urade zajedno. Bolnica je uložila skoro 63.000 KM. U dokumentaciji koja je dostavljena CIN-u nije naveden iznos koji je uložila „Moja Klinika“.

Kantonalno tužilaštvo trenutno „prikuplja dokumentaciju i provjerava iznesene informacije oko zakupa poslovnog prostora, te vršenja patohistoloških usluga i drugo“, saopšteno je CIN-u.

Patologijom, koja uključuje i patohistološke usluge, do 2010. godine mogle su se baviti isključivo javne zdravstvene ustanove. Kadar i opremu za patohistološke analize u Sarajevu imali su Klinički centar, Medicinski fakultet i Opća bolnica.

Institut za patologiju Medicinskog fakulteta je radio patohistološke analize za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do 2005. godine, kada je ova institucija počela samostalno raditi te poslove.

Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) iz 2010. godine privatne klinike su dobile dozvolu za bavljenje patohistologijom. Nedugo potom „Moja Klinika“ je registrovala ovu djelatnost.

Emir Talirević Vlasnik „Moje Klinike“ Emir Talirević. (Foto: CIN)

Prvi ugovor za patohistološke usluge „Moja Klinika“ je sklopila sa KCUS-om u vrijeme kada je njime rukovodio Faris Gavrankapetanović. Talirević kaže da za ovaj posao nije raspisivan poziv te da je to bio pilot-projekt, vrijedan svega 6.000 KM. Projekt nije razvijen u potpunosti jer je Gavrankapetanović napustio KCUS, a nova uprava nije produžila ugovor.

Kada je Gavrankapetanović došao na čelo Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo raspisan je javni poziv za finansiranje usluga patohistoloških analiza, na koji su se mogle javiti samo privatne zdravstvene ustanove. Talirevićeva poliklinika je bila jedina privatna zdravstvena ustanova koja je tada imala registrovanu Patohistologiju u Sarajevskom kantonu.

Budući da nije imao konkurencije, Talirević je tokom 2012. i 2013. godine bez problema pobjeđivao na tenderima Zavoda za usluge patohistologije. Za tri godine pružanja usluga patohistologije „Moja Klinika“ je od Zavoda naplatila skoro 1,8 miliona KM, pri čemu je pojedine usluge naplaćivala jeftinije nego Općoj bolnici.

Javni poziv za privatnika Talirevića
Na tendere za usluge patohistologije u Sarajevu mogle su se javiti isključivo privatne firme, a samo je jedna imala dozvolu za tu vrstu analiza.

Talirević je za CIN rekao da se njegove cijene mijenjaju u zavisnosti od toga s kojom ustanovom ugovara posao, koliki je ugovor i koje vrste patologije je potrebno uraditi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.