Search
Close this search box.

Tužilaštvo KS tri godine provjerava falsifikate “Prointera”

Kantonalno tužilaštvo KS je nakon tri godine utvrdilo da predmet falsificiranja dokumenata na tenderima firme “Prointer ITSS”, o čemu je CIN ranije pisao, nije krivično djelo privrednog već potencijalno općeg kriminala. Ovaj slučaj je zadužio drugi tužilac koji bi trebao donijeti konačnu odluku o ovom predmetu.
Foto: Dženat Dreković (CIN)
Foto: Dženat Dreković (CIN)

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je utvrdilo da firma “Prointer ITSS” nije počinila krivično djelo iz oblasti privrednog kriminala prilikom falsificiranja dokumenata na tenderima u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Predmet protiv ove firme je upućen tužiocu za opći kriminal.

Predmet je proslijeđen drugom tužiocu tri godine nakon što je Federalna uprava policije (FUP) proslijedila Tužilaštvu izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Iz Tužilaštva objašnjavaju da se eventualno može raditi o djelu iz nadležnosti Općeg kriminala.

“Stoga je predmet presigniran na tužioca za Opći kriminal, koji će izanalizirati dostavljenu dokumentaciju i poduzeti sve druge radnje u cilju donošenja zakonite odluke”, odgovorili su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Tužilaštva KS.

CIN je polovinom 2022. godine pisao kako se firma “Prointer ITSS” na dva tendera Federalnog ministarstva rada i socijalne politike prijavila sa falsificiranom dokumentacijom. “Prointer ITSS” je time pokušao ugovoriti javne poslove vrijedne 692.000 maraka, a koji su značili upravljanje sistemima koji sadrže lične podatke gotovo milion građana FBiH.

Falsifikati „Prointera“ na tenderima
Firma „Prointer ITSS“ se na javne poslove za upravljanje sistemima, koji sadrže lične podatke gotovo milion građana Federacije BiH, prijavila sa lažiranom dokumentacijom.

U međuvremenu firma “Prointer ITSS” je od objave priče do danas ugovorila više od 117 miliona maraka vrijedne poslove sa institucijama i javnim preduzećima u BiH. Većinu poslova firma ugovara sa institucijama u Republici Srpskoj (RS) a koja se već godinama povezuje sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

„Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme. Bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”, rekao je Dodik 2019. na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Novinari CIN-a su pronašli da je „Prointer“ 2020. godine tenderskoj komisiji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike trebao dostaviti dokaze da ima iskusne stručnjake koji bi održavali kompleksne informacione sisteme za Ministarstvo. No, kako ih nije imao dovoljno, za dvojicu je priložio falisfikovane dokumente o njihovom radnom iskustvu i biografiji. Iako je moralo, Ministarstvo tu dokumentaciju nije provjerilo pa je „Prointer“ zadovoljio uslove tendera.

“Prointer ITSS” je sredinom juna 2024. završio i na takozvanoj “crnoj listi” Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC).

OFAC provodi ekonomske i trgovinske sankcije u cilju podrške nacionalnoj sigurnosti SAD-a i vanjske politike. Stoga se sve organizacije, firme i pojedinci koji se nađu na OFAC-ovoj listi smatraju prijetnjom po nacionalnu sigurnost SAD-a zbog različitih aktivnosti koje provode.

Također, američka tehnološka kompanija Microsoft je početkom 2022. godine skinula firmu „Prointer“ sa liste svojih partnera. Ovakva odluka je uslijedila nakon što su SAD uvele sankcije predsjedniku RS-a zbog korupcije, gomilanja ličnog bogatstva i podrivanja stabilnosti u BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.