Search
Close this search box.

Tužilaštvo zatražilo suspenziju člana URŽ-a

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dragana Vukajlovića, člana URŽ-a, zbog primanja mita.
Član URŽ-a Dragan Vukajlović je odlučivao o 3,4 miliona KM odštete firmi "Elektrounion". Tužilaštvo ga sumnjiči da je primio mito od vlasnika ove firme. (Foto: CIN)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je zatražilo od Suda BiH da Draganu Vukajloviću, članu Ureda za razmatranje žalbi (URŽ), zabrani rad u ovoj instituciji dok se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je primio 40.000 maraka mita.

Vukajlovića sumnjiče da je novac uzeo od bivšeg poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Siniše Dodika za kojeg Tužilaštvo vjeruje da je stvarni vlasnik firme „Elektrounion“ iz Istočnog Sarajeva.

Vukajlović je kao član URŽ-a radio na rješavanju žalbe koju je „Elektrounion“ podnio protiv Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao.

Greške plaćene milionima maraka
Zbog pogrešnih odluka državnog Ureda za razmatranje žalbi, institucijama i javnim preduzećima naloženo je da isplate najmanje šest miliona KM privatnim firmama.

URŽ je u ovom slučaju odlučio u korist „Elektrouniona“ nakon čega su ovoj firmi „Putevi Republike Srpske“ platili 3,4 miliona maraka štete.

Tužilaštvo je zatražilo od Suda BiH da Vukajloviću zabrani rad u URŽ-u dok se ne završi krivični postupak protiv njega. Podsjetili su da Vukajlović, iako osumnjičen, i dalje radi na predmetu „Elektrouniona“.

Obrazlažući ovaj zahtjev, tužilac Miroslav Janjić je rekao da je tokom istrage Vukajlović priznao da su određene osobe na njega vršile pritisak i da je od Dodika u više navrata uzimao novac, u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

„Tako da u ovom momentu Dragan Vukajlović postupa u predmetu u kojem je priznao da je dobio novčanu korist. (…) Nastavljanjem obavljanja dužnosti Draganu Vukajloviću bi bilo omogućeno da dovrši krivično djelo“, rekao je Janjić.

Vukajlovićeva advokatica Lejla Čović smatra da je ovaj prijedlog neosnovan. Ona je rekla da je Vukajlović nakon hapšenja sam tražio da bude izuzet u ovom predmetu, ali da URŽ nije prihvatio njegov zahtjev: „On nema bilo kakav interes da postupa nezakonito. On i ne može uticati jer se odluke donose na kolektivnom nivou“.

Vukajlović je rekao da u ovom predmetu niko od članova URŽ-a nije imao izdvojeno mišljenje te da on kao pojedinac ne može ništa uraditi, jer se odlučuje većinom glasova.

Odluku o suspenziji Vukajlovića Sud će donijeti naknadno.

Zbog odluke URŽ-a „Putevi Republike Srpske“ su platili odštetu firmi iz Istočnog Sarajeva koja nije ni poslala ponudu na njihov tender za održavanje puteva, objavljen 2012. godine. Umjesto toga, ova firma je uputila prigovor koji su „Putevi Republike Srpske“ odbili, a „Elektrounion“ se zbog toga žalio URŽ-u.

URŽ je naredio „Putevima Republike Srpske“ da obustave nabavku dok ova institucija ne odluči o žalbi. Preduzeće je obustavilo postupak, ali samo na 15 dana. Članovi URŽ-a u tom roku nisu odgovorili, a preduzeće je nakon toga posao ugovorilo sa drugom firmom.

„Elektrounion“ je smatrao da je zbog toga oštećen pa je od URŽ-a tražio da odredi naknadu štete. Članovi URŽ-a su zaključili da su „Putevi Republike Srpske“ prekršili zakon jer su potpisali ugovor, ne omogućivši „Elektrounionu“ da pripremi svoju ponudu. Procijenili su da je ova firma zbog toga oštećena za milionski iznos.

U oktobru 2016. godine Sud BiH je zaključio da nije bilo razloga za dodjelu štete veće od tri miliona KM te je ukinuo odluku URŽ-a i članovima naredio da donesu novu. Nakon ove presude službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su uhapsili Vukajlovića i direktora „Elektrouniona“ Duška Lazarevića zbog sumnje u nezakonitu isplatu štete.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.