Search
Close this search box.

U fudbalu su poznanstva i talent jednako važni

Poznavati prave ljude, ili imati veze, može osigurati uspjeh u fudbalu.
Stevan Jovetić (left) and Amer Osmanagić (right) have won trophies for the junior team of the Belgrade-based Partizan. Foto: FC Partizan

Jedna stvar oko koje se slažu i treneri i igrači je da se poznanstva isplate u svijetu fudbala. Takav je slučaj Amera Osmanagića, devetnaestogodišnjaka, koji je ranije nosio dres Bosne i Hercegovine (BiH) i bio kapiten kadetske (U17) i juniorske reprezentacije (U19).

Sve se činilo kao da će nastaviti igrati i napredovati do najvišeg bh. nacionalnog tima, no na tom putu mu se ispriječila svađa sa, sada već bivšim, selektorom juniorske reprezentacije.

‘Imao sam jedan sukob sa selektorom Ivom Kneževićem i on nije imao razumijevanja za mene, a ni ja za njega. Njegov potez je da ja sjedim na klupi, a njegov sin (da igra)’, kaže Osmanagić.

Prema njegovim riječima, Knežević mu se nakon prepirke obratio riječima: ‘Dok sam ja tu, ti više nikad nećeš igrati za reprezentaciju.’ Tada je, kaže Osmanagić, shvatio da je njegov san da će igrati za nacionalni tim završen.

Knežević, međutim, kaže da se nadao da će Osmanagić biti kapiten tima, te da je razočaran njegovim postupkom. Kaže da je znao da je Osmanagić bio nezadovoljan njime i njegovim pomoćnicima, jer je najveći dio prijateljske utakmice protiv Crne Gore, koja je odigrana u Trebinju 2007. godine, sjedio na klupi.

Osmanagić je karijeru počeo u fudbalskom klubu Sloboda iz Tuzle. Njegov talent je prepoznao beogradski klub Partizan i doveo ga u svoje redove. U prvoj polovici ove godine dobio je poziv da nastupa za juniorsku reprezentaciju Srbije, kaže bivši selektor juniorske reprezentacije Srbije Zlatko Krmpotić.

Osmanagić kaže da je stvarno želio ponovo igrati za svoju zemlju. A tada je veza odigrala svoje.

Njegov otac Mirsad poznaje pomoćnika selektora mlade reprezentacije (U21). ‘Tražio sam od njega da ga pozove da vide da li njima takav igrač treba’, kaže Mirsad Osmanagić.

U novembru je Osmanagić zaigrao ponovo za bh. reprezentaciju, a prema riječima pomoćnika selektora, na njega će računati i u budućnosti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.