U policijskoj akciji „List“ pronađeno i oduzeto oko 35 tona duhana

Pretreseni su objekti na 31 lokaciji na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški, Ljubinje, te u Distriktu Brčko.

Oko 35 tona duhana, više mašina za sječenje, 150 kartona cigareta bez dokumentacije o porijeklu, veća količina novca, određena dokumentacija i drugi predmeti pronađeni su danas u policijskoj akciji koja se izvodi pod kodnim nazivom „List“, priopćeno je iz državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Rano jutros su pretreseni objekti na 31 lokaciji na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje. Pretresima su obuhvaćeni objekti 29 fizičkih osoba i 2 pravne osobe.

Iz SIPA-e je priopćeno da u akciji sudjeluju i druge policijske agencije te pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zbog sumnje da su počinjeni: organizirani kriminal, porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Privedene su 33 osobe u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti ispitane u svojstvu osumnjičenih nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu. U ovom trenutku, četiri osobe su lišene slobode, a dalje aktivnosti se nastavljaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Naplata duga privatne firme nekretninom Vlade RS-a

Vlada RS-a je propustila da se upiše kao vlasnik stana u Bijeljini koji je prije 19 godina mimo zakonske procedure plaćen za dugogodišnju parlamentarku Milicu Marković. Prodajom ove nekretnine poreske institucije bi mogle naplatiti poreski dug privatne firme.

Otac utajio porez, sin nastavio posao

Salko Kamerić iz Kalesije je likvidirao firmu i državi ostao dužan 1,53 miliona maraka poreza. To mu je uspjelo zahvaljujući propustima odsjeka u Upravi za indirektno oporezivanje BiH kojim rukovodi njegov rođak Ševal Alić.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN