Search
Close this search box.

U policijskoj akciji oduzeto 10 tona duhana

Akcija pod kodnim nazivom „List 1“ se provodi danas na području Tuzle, Bijeljine, Srebrenima, Brčkog, tržnice „Arizona“ i Sarajeva.

U policijskoj akciji koja se od jutros provodi na području Tuzle, Bijeljine, Srebrenika, Brčkog, tržnice „Arizona“ i Sarajeva oduzeto je 10 tona duhana namijenjenog za nelegalnu prodaju. U akciji koja se provodi pod kodnim nazivom „List 1“ oduzeti su i poslovna dokumentacija, kompjuteri, telefoni, telefonske kartice i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem istražnom postupku.

Kako je priopćeno iz Državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u toku akcije je privedeno osam osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u organiziranom kriminalu, odnosno nedozvoljenom prometu akciznih proizvoda. Prema podacima iz policijskih agencija koje vode istragu, na ovaj način je nezakonito stečena korist veća od 80.000 KM.

„Prihodi od akciza čine glavninu prihoda, posebno akcize na duhan i duhanske prerađevine. Iz tog razloga je sasvim logično da je to jedan od prioriteta u radu Uprave, stoga će u narednom vremenskom periodu i do kraja godine definitivno biti još akcija kad je u pitanju duhan”, kazao je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BIH), institucije koja je uključena u ovu akciju.

Policijska akcija „List 1“ je nastavak akcije koja je provedena u julu ove godine kada je oduzeto 35 tona duhana, više mašina za sječenje duhana, 150 kartona cigareta bez dokumentacije o porijeklu, kao i veća količina novca. Na saslušanje su privedene 33 osobe, među kojima i službenica UIO BiH.

Za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je potvrđeno da je UIO u toku ove godine proveo nekoliko desetina akcija u kojima su zaplijenjeni duhan i cigarete u vrijednosti većoj od milion maraka. Roba je u zaplijenjena u presretnutim vozilima i na tržnicama širom BiH.

Kovačević je rekao za CIN da se nada da će se ovim akcijama, koje su nastale na osnovu praćenja i prikupljanja informacija, nelegalna trgovina svesti na minimum.

U maju 2015. Federalna uprava za inspekcijske poslove je poslala na analizu pet uzoraka nelegalno prometovanog duhana u akreditovani laboratorij ASL (Analytic Service Laboratory) u njemačkom Hamburgu. Analiza je pokazala da svih pet uzoraka sadrže prekomjernu količinu olova, kadmijuma, arsena, nikla, dok su u jednom ispitanom uzorku duhana pronašli prekomjernu količinu žive.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su upozorili da su teški metali u prekomjernim koncentracijama kancerogeni.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.