Uhapšen Amir Zukić

Generalni sekretar SDA osumnjičen je za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i primanje mita za trgovinu uticajem.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić uhapšen je danas po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Sa Zukićem je uhapšen i njegov vozač Seid Fazlagić.

„Zukić je osumnjičen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem“, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo u Kantonalnom tužilaštvu. Fazlagić je osumnjičen da je pomagao Zukiću u činjenju krivičnih djela za koja ga Tužilaštvo tereti.

Njih dvojica su uhapšeni u akciji „Bosna“. U istoj akciji su u augustu 2016. godine uhapšeni izvršni direktor u Javnom preduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ (BiH) Esed Džananović, te još nekoliko osoba zbog nezakonitog zapošljavanja u „Elektroprivredi“ i drugim javnim institucijama.

Zukića i Fazlagića su uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Amir Zukić je generalni sekretar SDA od 2005. godine. Aktuelni je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Na tu funkciju nije izabran direktno glasovima građana, nego je dobio kompenzacijski mandat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Suha rupa popila novac Sarajlija

Bivši direktor „Olimpijskog bazena Otoka“ uzaludno je potrošio desetine hiljada maraka građana Sarajeva na potragu za vodom. Voda nije nađena, a on je tokom mandata naplatio 20.000 KM naknada na koje nije imao pravo.

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN