Uhapšen Slobodan Pavlović

Uz vlasnika „Pavlović International Bank“, uhapšeni su i radnici Petar Lazić i Ljiljana Garić kao i Blago Blagojević.

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uhašen je Slobodan Pavlović, vlasnik „Pavlović International Bank“. Uz njega su uhapšeni i zaposlenici banke Petar Lazić i Ljiljana Garić te Blago Blagojević, direktor kompanije „Slobomir“, koju je Pavlović osnovao.

Živopisni biznismen otvorio privatni fakultet u privatnom gradu

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva, oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca preko ove banke. Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dovest će osumnjičene u svoje prostorije gdje će biti saslušani a potom predati Tužilaštvu na daljnje postupanje.

Prije nešto više od mjesec dana pripadnici SIPA-e su izvršili pretres prostorija i dokumentacije „Pavlović International Bank“ u Bijeljini.

Pavlović je rođen u mjestu Popovi kod Bijeljine. Jedno vrijeme je boravio u Americi u Čikagu, gdje se obogatio na tamošnjem nedovoljno regulisanom tržištu nekretinama. Zbog toga je bio i osuđen. Nakon povratka u BIH osnovao je „Pavlović International Bank“.

Banka je nastala spajanjem “Semberske banke” iz Bijeljine koju je 2001. godine kupio za 1,5 miliona KM, te “Privredne banke” Brčko i “Privredne banke” Doboj, koje je kupio godinu poslije za 1,2 milion KM.

Kredit u ovoj banci ima i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Krajem juna 2008. godine, za kupovinu vile u Beogradu, podigao je kredit od 1.468.373 KM na rok otplate od 102 mjeseca ili 8 i pol godina, sa kamatnom stopom od 7 posto godišnje. Prema kreditnom kalkulatoru, Dodikova mjesečna rata iznosi 19.141,52 KM. Prema podacima Sekretarijata Vlade RS, Dodik je u 2008. godini zaradio ukupno 64.406 KM, što znači da bi za tri i pol rate kredita Dodik morao dati svoja kompletna godišnja primanja.

Dodik: Triput veća rata nego plata

Prema podacima iz Dodikovog imovinskog kartona iz 2014., on je ovoj banci dužan vratiti nešto više od milion KM, ali nije naveo do kada.