Uhapšen Slobodan Pavlović

Uz vlasnika „Pavlović International Bank“, uhapšeni su i radnici Petar Lazić i Ljiljana Garić kao i Blago Blagojević.

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uhašen je Slobodan Pavlović, vlasnik „Pavlović International Bank“. Uz njega su uhapšeni i zaposlenici banke Petar Lazić i Ljiljana Garić te Blago Blagojević, direktor kompanije „Slobomir“, koju je Pavlović osnovao.

Živopisni biznismen otvorio privatni fakultet u privatnom gradu
Bosanski Srbin Slobodan Pavlović emigrao je u Ameriku i obogatio se trgujući nekretni-nama. U domovinu ponovo dolazi u trenutku kada se rat počeo rasplamsavati u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Počinje izgradnju poslovne imperije koja će kulminirati otvaranjem najvećeg privatnog univerziteta u državi: Slobomir Univerziteta.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva, oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca preko ove banke. Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dovest će osumnjičene u svoje prostorije gdje će biti saslušani a potom predati Tužilaštvu na daljnje postupanje.

Prije nešto više od mjesec dana pripadnici SIPA-e su izvršili pretres prostorija i dokumentacije „Pavlović International Bank“ u Bijeljini.

Pavlović je rođen u mjestu Popovi kod Bijeljine. Jedno vrijeme je boravio u Americi u Čikagu, gdje se obogatio na tamošnjem nedovoljno regulisanom tržištu nekretinama. Zbog toga je bio i osuđen. Nakon povratka u BIH osnovao je „Pavlović International Bank“.

Banka je nastala spajanjem “Semberske banke” iz Bijeljine koju je 2001. godine kupio za 1,5 miliona KM, te “Privredne banke” Brčko i “Privredne banke” Doboj, koje je kupio godinu poslije za 1,2 milion KM.

Kredit u ovoj banci ima i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Krajem juna 2008. godine, za kupovinu vile u Beogradu, podigao je kredit od 1.468.373 KM na rok otplate od 102 mjeseca ili 8 i pol godina, sa kamatnom stopom od 7 posto godišnje. Prema kreditnom kalkulatoru, Dodikova mjesečna rata iznosi 19.141,52 KM. Prema podacima Sekretarijata Vlade RS, Dodik je u 2008. godini zaradio ukupno 64.406 KM, što znači da bi za tri i pol rate kredita Dodik morao dati svoja kompletna godišnja primanja.

Dodik: Triput veća rata nego plata
Premijer RS Milorad Dodik javno je priznao da ima dva stana i vilu u Beogradu, iako je ranije izjavio da će stanove prodati.

Prema podacima iz Dodikovog imovinskog kartona iz 2014., on je ovoj banci dužan vratiti nešto više od milion KM, ali nije naveo do kada.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN