Search
Close this search box.

Uhapšeni rukovodioci “Operator – Terminala Federacije” Hermedin Zornić i Slaven Zeljko

Predsjednik i član Uprave privrednog društva “Operator - Terminali Federacije” uhapšeni su zbog sumnji da su zloupotrijebili pozicije pri zapošljavanju.
Slaven Zeljko je prije imenovanja u "Operator - Terminale Federacije" bio savjetnik predsjedavajućima u Domu naroda FBiH (Foto: CIN / Dženat Dreković)

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su predsjednika Uprave privrednog društva “Operator – Terminali Federacije” Hermedina Zornića i člana Uprave društva Slavena Zeljku.

Oni su uhapšeni po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju, potvrđeno je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Tužilaštva.

„Sumnjiče se da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo “Operator – Terminali Federacije” bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura. Većina uposlenih nije ispunjavala uvjete za radna mjesta na koja su raspoređeni”, navedeno je iz Tužilaštva KS.

Hermedin Zornić je još 2014. godine imenovan za v. d. predsjednika Uprave “Operator – Terminali Federacije” i iste godine je bezuspješno učestvovao na izborima kao kandidat Stranke demokratske akcije za mjesto u Skupštini Kantona Sarajevo.

Slaven Zeljko je na poziciju v. d. člana Uprave došao 2018. godine sa pozicije savjetnika stranačke kolegice iz Hrvatske  demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Lidije Bradare koja je u to vrijeme bila predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

CIN je još 2017. godine pisao kako je Bradara nezakonito imenovala pet savjetnika među kojima je bio i Zeljko koji nije ispunjavao zakonske uvjete za ovu poziciju. Naime, Zeljko je 11 mjeseci ranije savjetovao Bradarinog prethodnika, također stranačkog kolegu Tomislava Martinovića, i to bez dana radnog staža. Došavši na poziciju predsjedavajuće Doma naroda, Bradara ga je preuzela i imenovala svojim savjetnikom za odnose sa međunarodnom zajednicom i nevladinim sektorom u januaru 2015. godine iako ni tada nije imao potrebnih pet godina radnog iskustva za posao.

Bradara i osam savjetnika
Pet od osam savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće Doma naroda PFBiH, ne ispunjava zakonske propise za imenovanje na te funkcije. Za njih je iz federalnog budžeta za dvije i po godine potrošeno više od 306.000 maraka.

Zeljko je prije zaposlenja u Domu naroda bio predsjednik Mladeži HDZBiH, a potom i predsjednik Gradskog odbora Mostara i član Županijskog odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Predsjedništva HDZBiH. Na općim izborima 2022. godine bio je nosilac liste stranke za Skupštinu HNK.

U trenutku imenovanja na poziciju u “Operator – Terminalima” 2018. godine Zeljko je osim rada za stranku imao samo iskustvo na poziciji savjetnika u federalnom Domu naroda.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.