Search
Close this search box.

Uklonjeni “džambo oglasi” za stan premijera Brankovića

Džambo plakati skinuti- neformalna grupa građana protestuje.

Grafit je ubrzo uklonjen a premijer je javno izrazio zabrinutost za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje porodice, tražeći od policije da hitno reaguje.

U pozadini događaja sa grafitom je članak Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva koji je objavljen u septembru 2007. godine. Članak govori o tome kako je premijer FBiH kupio stan vrijedan gotovo 500.000 KM, što ga je koštalo 900 KM u certifikatima.

Nakon što je premijer zatražio hitnu akciju policije, članovi neformalne grupe građana, koja nosi naziv ‘Akcija građana’, javnim nastupima i slanjem preko 4.000 e-mail poruka policiji priznavali su da su baš oni ti koji su autori spornih grafita.

Aktivisti šalju novu poruku

Ali nisu se zaustavili na tome. Jedan od njihovih članova Darko Brkan kaže da su, isprovocirani Brankovićevom reakcijom na grafite, odlučili da pošalju novu poruku. Ovoga puta su se odlučili za džambo plakate koje su 23. januara postavili na dvije lokacije u Sarajevu i u još nekoliko bh. gradova. Sadržaj plakata predstavljaju reklamu kako kupiti stan od 132 kvadratna metra u centru grada za samo 920 KM.

‘Prvo smo mislili postaviti plakate blizu stana gdje premijer živi, ali onda smo odlučili da to postavimo na mjesta gdje to mogu vidjeti svi građani’, kaže Brkan.

Prema njegovim riječima svi građani imaju pravo da znaju kako je, i za koliko novaca, premijer kupio stan, te mu na ovaj način poručuju da mu nije mjesto na čelu Vlade.

Plakati uklonjeni, o razlozima se raspravlja

Poput grafita, ni plakati nisu dugo ostali u Sarajevu. Prvi je uklonjen 29., a drugi 30. januara.

Kao razlog uklanjanja plakata vlasti navode da su oni postavljeni na mjestima koja nisu predviđena za džambo plakate i da je kantonalna vlada još u julu 2008. godine donijela odluku o uklanjanju nelegalno postavljenih plakata.

Aktivisti osuđuju ovakav potez vlasti i kažu da je odluka o njihovom uklanjanju donesena još 2003. godine, a da se tek sad krenulo u njeno provođenje.

‘Odluka o uklanjanju nelegalnih bilborda datira još od 2003 godine i ovakav potez nadležnih je zaista simptomatičan i da naši plakati baš sad budu skinuti’, kaže Brkan.

Međutim, Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo kaže da apsolutno nema mjesta za špekulacije i da je u pitanju čista koincidencija. On kaže da te plakate nije ni vidio.

Zolj kaže da su vlasnici kompanija za plakatiranje bili na vrijeme obaviješteni da uklone nelegalno postavljenje plakate, ali su se na to oglušili. Zbog toga su nadležni odlučili da ih uklone.

‘Nesretni Branković nema nikakve veze sa tim’, kaže Zolj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.