Ušanoviću i Kurešu po četiri godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) objavio je 27. jula 2011. godine pravosnažnu presudu kojom su Munib Ušanović i Miodrag Kureš, bivši zvaničnici Nogometnog saveza BiH, osuđeni na po četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te utaje poreza. Na ovu presudu ne postoji mogućnost podnošenja žalbe.

Pravosnažnom presudom je odbačena žalba Tužilaštva BiH, a djelimično usvojena žalba odbrane optuženih, koje su podnesene na prvostepenu presudu Suda BiH iz novembra 2009. godine, kojom su Ušanović i Kureš osuđeni na po pet godina zatvora.

Ostatak prvostepene presude ostaje neizmijenjen, pa će se Ušanoviću i Kurešu oduzeti imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura.

Također, Sud je u prvostepenoj presudi izrekao i mjeru zabrane obavljanja rukovodnih funkcija u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Ušanović i Kureš, koji su obavljali funkcije generalnog sekretara i sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveza BiH, proglašeni su krivim što su u periodu od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine, iskorištavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti, u namjeri da sebi i drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, iz blagajne Nogometnog saveza BiH, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura.