Ušanoviću i Kurešu po četiri godine zatvora

Sud BiH donio pravosnažne presude protiv bivših zvaničnika Nogometnog saveza BiH.

Pravosnažnom presudom je odbačena žalba Tužilaštva BiH, a djelimično usvojena žalba odbrane optuženih, koje su podnesene na prvostepenu presudu Suda BiH iz novembra 2009. godine, kojom su Ušanović i Kureš osuđeni na po pet godina zatvora.

Ostatak prvostepene presude ostaje neizmijenjen, pa će se Ušanoviću i Kurešu oduzeti imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura.

Također, Sud je u prvostepenoj presudi izrekao i mjeru zabrane obavljanja rukovodnih funkcija u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Ušanović i Kureš, koji su obavljali funkcije generalnog sekretara i sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveza BiH, proglašeni su krivim što su u periodu od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine, iskorištavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti, u namjeri da sebi i drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, iz blagajne Nogometnog saveza BiH, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Općina Jablanica mora razmatrati žalbu građana o MHE „Zlate“

Sud u Mostaru je presudio da su građani Jablanice nezakonito isključeni iz postupka izdavanja dozvole za gradnju MHE „Zlate“ na rijeci Doljanki. Građani smatraju da je zbog toga poništena građevinska dozvola, dok investitor kaže da je dozvola i dalje na snazi te da MHE radi zakonito.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN