Search
Close this search box.

Vlada RS-a nastavlja finansirati privatne medije

Vlada RS-a je u ovoj godini planirala dati 1,4 miliona KM budžetskog novca javnim medijima, no već u prva četiri mjeseca ona je za plaćanje stručnih usluga sa budžetske stavke uzela i dodatnih 830.000 KM i isplatila ih privatnim medijima.

Iako je iz budžeta za ovu godinu planirala potrošiti 1,4 miliona KM za rad javnih medija, Vlada Republike Srpske (RS) je privatnim medijima u entitetu već u prva četiri mjeseca isplatila i dodatnih 830.000 KM.

S obzirom na to da je početkom marta odlučila sav planirani novac dodijeliti Novinskoj agenciji Republike Srpske (SRNA), Vlada je sredstva za sufinansiranje privatnih medija uzela sa stavke za plaćanje stručnih usluga.

Odluke o dodjeli novca medijima donijete su na sjednicama Vlade od januara do marta ove godine.

Dnevne novine Glas Srpske i Nezavisne novine dobile su 210.000 KM, odnosno 220.000 KM, Alternativna televizija (ATV) i TV Bel iz Banje Luke 150.000 KM, odnosno, 100.000 KM, dok je banjalučko preduzeće OG Press NIGD u čijem vlasništvu se nalazi sedmični magazin Novi reporter dobilo 150.000 KM.

Svi privatni mediji dobili su novac za pojedinačne projekte za koje Vlada nikada nije raspisala javni poziv.

Glas Srpske i Nezavisne novine, mediji u vlasništvu Željka Kopanje, prijatelja i bliskog saradnika predsjednika RS-a Milorada Dodika, dobili su novac kao podršku projektima „Ekonomska ponuda opština Republike Srpske domaćim i stranim investitorima“ i „Učinak, efikasnost i neophodnost postojanja državnih i entitetskih agencija na nivou BiH i RS-a“.

ATV i TV Bel novac su dobile za promociju privrednih potencijala RS-a a OG Press NIGD (Novi reporter) za projekt koji će se baviti procesuiranjem zločina nad Srbima u proteklom ratu te smislom postojanja državnog suda i tužilaštva.

Sve subvencije su date za period od 1.januara do 31.marta 2012.godine.

U februaru ove godine Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je pisao o Vladinim davanjima javnog novca privatnim medijima. Prema dokumetima do kojih je došao CIN, u protekle tri godine Vlada RS-a je dala 14,5 miliona KM medijima u RS-u. Čak 3,9 miliona je pripalo privatnim medijima, a najveći dio tog novca dobili su mediji čiji je vlasnik Željko Kopanja – Nezavisne novine i Glas Srpske – više od dva miliona KM.

Medijski analitičari su tada za CIN rekli da su sva davanja medijima priprema za izbornu 2012. godinu, pretpostavivši da će se takav trend pomoći medijima nastaviti tokom cijele godine. Ovakva predviđanja su se potvrdila već u februaru, kada su u Službenom listu RS-a objavljene odluke sa sjednice Vlade RS-a koja je održana 29. i 30. decembra 2011.godine, a potom i odlukama iz ove godine.

Tokom dva posljednja radna dana u 2011. godini Vlada RS-a je odlučila da privatnim medijima podijeli i ostatak od 728.000 KM iz prošlogodišnjeg budžeta.

U projektu medijske podrške privrednim potencijalima RS-a Alternativna TV je dobila 150.000 KM, Ekstra NIP Orfej – vlasnik magazina Ekstra 400.000 KM a TV Bel 50.000 KM. Privatna TV OSM Pale dobila je 50.000 KM za organizovanje Jahorina film festivala a NPC International 78.000 KM za magazin „Zdravo“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.