VSTV počeo kontrolisati izbor branilaca po službenoj dužnosti

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) počelo je primjenjivati novi sistem za praćenje odbrana po službenoj dužnosti. Promjene se odnose na situacije u kojima osumnjičeni sami ne izaberu službenog branioca.

Kreirana je jedinstvena lista advokata koji su razvrstani po regionalnim advokatskim komorama. Regionalne liste će na sudu biti predočene svakom osumnjičenom. Ukoliko osumnjičeni iz nekog razloga sam ne izabere advokata sa liste, kompjuterski sistem će mu automatski odrediti branioca. Do sada su to činile sudije.

Svakom advokatu koji je pristao da bude angažovan na odbranama po službenoj dužnosti dodijeljen je jedinstveni identifikacioni broj, a za ažuriranje podataka u listama zadužen je Odjel za informacijsko-komunikacijske tehnologije VSTV-a.

Sistem će, također, uz objašnjenja registrovati sve prihvaćene ili odbijene odbrane po službenoj dužnosti, a bit će omogućen i pregled iznosa naplaćenih službenih odbrana.

Gotovo svi sudovi koje su kontaktirali novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva kažu da su već počeli primjenjivati novi sistema. Iznimka je Kantonalni sud u Sarajevu, čiji sekretar Slobodan Nikolić kaže da Sud i dalje osumnjičenim dodjeljuje branioca, ukoliko ga sami ne izaberu.

Ipak, zbog odluke Regionalne advokatske komore Sarajevo, na Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu su napravljene izmjene u izboru branilaca po službenoj dužnosti. Prema odluci Komore, svi advokati su po abecednom redu podijeljeni na tri liste koje se na sudovima mijenjaju svaka tri mjeseca.

U dopisu sudovima su iz Komore naveli da su se na ovaj potez odlučili smatrajući „da će se na taj način smanjiti mogućnost zloupotreba i malverzacija pri izboru advokata koji brane po službenoj dužnosti, kao i da će veći broj kolega advokata dobiti priliku da bude angažovan na odbranama po službenoj dužnosti“.

Paralelno sa ovom promjenom, na Općinskom sudu u Sarajevu su počeli primjenjivati i novi sistem VSTV-a.

Novinari CIN-a su već pisali o velikim razlikama u zaradama advokata po službenoj dužnosti, kao i o slučajevima u kojima su službena lica osumnjičenim sugerisala izbor advokata.

Prema podacima koje je CIN prikupio, iz budžeta 41 suda u BiH je između 2005. i 2010. godine potrošeno najmanje 32 miliona KM za odbrane po službenoj dužnosti. Najveće prihode ostvarili su advokati: Omar Mehmedbašić (864.000 KM), Izet Baždarević (548.000 KM) i Selman Zijadić (530.000 KM). Pritom je čak 85 posto ostalih advokata – njih 753 – zaradilo manje od 50.000 KM.

Nakon ovih CIN-ovih tekstova VSTV je u julu 2011. godine donio odluku da uvede sistem kontrole branilaca po službenoj dužnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Neprijavljena imovina državne tužiteljice

Državna tužiteljica Vedrana Mijović je sa suprugom Dankom za 13 godina kupila pet nekretnina, ali neke od njih nije prijavila VSTV-u. Iako iz ove institucije nalažu da se prijavi sva imovina, za sudije i tužioce to nije obavezujuće jer već dvije i po godine ne postoje pravila o podnošenju finansijskih izvještaja.

Novac draži od dostojanstva profesije

U Bosni i Hercegovini je za pet godina osuđeno najmanje devet advokata zbog zloupotrebe položaja, povjerenja klijenata i falsifikovanja dokumenata. Šestorici je zabranjen rad.

Kažnjen tužilac Tomislav Ljubić

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić je kažnjen smanjenjem plaće 10 posto na pet mjeseci, ali se na kaznu može žaliti Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN