Search
Close this search box.

VSTV želi pratiti izbor branilaca po službenoj dužnosti

Izmjenama u sistemu upravljanja sudskim predmetima moći će se pratiti da li sudije favorizuju pojedine advokate.

Odluke najviše institucije za kontrolu rada pravosuđa i Zapovjedništva sudske policije uslijedili su nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva početkom ovog mjeseca objavio priču o velikim razlikama u prihodima branilaca po službenoj dužnosti kao i o slučajevima u kojima su sudije i sudski policajci navodno sugerisali izbor advokata.

VSTV je sredinom mjeseca donijelo odluku da se postojeći sistem upravljanja sudskim predmetima izmijeni kako bi omogućio praćenje izbora advokata po službenoj dužnosti na svim sudovima u zemlji. Sistem bi se trebao primjenjivati od kraja ove godine ili početkom naredne, kazao je Sulejman Velić, šef Odjela za informacijsko komunikacijske tehnologije VSTV.

Sistem bi trebao omogućiti da se ‘elektronski prati koji sudija, odnosno u kojim predmetima se javlja koji advokat po službenoj dužnosti’, kaže Velić.

VSTV će također izvršiti analizu načina izbora advokata. Velić kaže da je jedan od prijedloga da kompjuterski sistem sam predlaže ime advokata, no tek treba vidjeti da li je ova ideja primjenjiva u praksi. .

Edin Vehabović, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH, kaže da je, nakon što je pročitao članak CIN-a, zadužio Unutrašnju kontrolu da provede istragu: ‘Hoću da se provede interni postupak da vidimo ima li takvih pojava, pogotovo ako imaju drugu pozadinu, materijalnu korist ili nešto drugo.’

U CIN-ovom tekstu je objavljena izjava jednog zatvorenika sarajevskog zatvora, koji je kazao da je u pritvoru u dva navrata od različitih policajaca dobio upute za izbor advokata.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.