Zakon o upravljanju oduzetom imovinom vraćen na doradu

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) ponovo će razmatrati Prijedlog Zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH. Poslanici Predstavničkog doma državnog parlamenta su vratili Prijedlog Komisiji na ponovno očitovanje.

Član Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović kaže da poslanici koji dolaze iz Republike Srpske (RS) ovo zakonsko rješenje smatraju nepotrebnim, budući da već postoje odredbe Krivičnog zakona prema kojim državni sud može postupati kada je u pitanju oduzimanje kriminalom stečene imovine. Za njih je neprihvatljivo i formiranje državne agencije za upravljanje imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku.

Prodanović je mišljenja da bi oduzeta imovina koja, eventualno, pripada entitetima trebala biti proslijeđena agenciji koja već postoji u RS-u.

„Smatram da bi ovaj proces, kojim bi se, eventualno, uspostavila agencija, stvorio dodatne troškove u slučajevima kada se privremeno oduzme imovina: troškove održavanja, čuvanja. Istovremeno, vraćanje u posjed nakon privremenog oduzimanja stvaralo bi nove troškove u budžetu“, kaže Prodanović za CIN.

Poslanica Azra Hadžiahmetović kaže da je podržala Prijedlog Zakona. U izjavi za CIN ona kaže da poslanici iz RS-a to tumače kao oduzimanje nadležnosti entitetu, odnosno prebacivanje nadležnosti sa entiteta na državu, pri čemu se postavlja pitanje vlasništva nad oduzetom imovinom. „U pitanju je izraženi strah da to ne postane državna imovina“, kaže Hadžiahmetović.

Na sjednici održanoj 24. januara 2013. godine Ustavnopravna komisija je utvrdila da ne postoji ustavni osnov niti usklađenost sa pravnim sistemom BiH i nije podržala principe Prijedloga Zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija je jedna od stalnih komisija Predstavničkog doma koja, uz ostalo, razmatra usklađenost prijedloga zakona sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, nakon čega Domu podnosi izvještaj s mišljenjem i prijedlozima. Ako poslanici prvobitno mišljenje ne prihvate, što se desilo na jučerašnjoj sjednici, prema Poslovniku Predstavničkog doma prijedlog zakona se vraća na ponovno razmatranje Ustavnopravnoj komisiji.
Prodanović vjeruje da će Prijedlog dobiti i drugu negativnu ocjenu Komisije, što bi značilo obustavu parlamentarnog postupka. Ako se to ne desi, Prodanović kaže da će poslanici iz RS-a „oboriti Zakon“ u parlamentarnoj proceduri.

Centar za istraživačko novinarstvu iz Sarajeva (CIN) uradio je istraživanje o načinu na koji se oduzima nelegalno stečena imovina u BiH. CIN je došao do podataka da sistem nije funkcionalan te da ne postoji jedinstvena baza podataka niti jedinstven način oduzimanja stečene imovine. Istovremeno, nakon što pravosudne institucije utvrde da imovina nije stečena na nelegalan način, ona ostaje u rukama onog ko je krivično djelo napravio, umjesto da postane vlasništvo države.

Za razliku od BiH i FBiH koje nemaju zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, u RS-u od januara 2010. godine postoji Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela na osnovu kojeg je privremeno i trajno oduzeta imovina vrijedna oko 40 miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN