Search
Close this search box.

Zapečaćeno skladište dobavljača hrane sarajevskih vrtića

Firma “Gold Mignon” iz Sarajeva je godinama snadbijevala zdravstvene ustanove hranom životinjskog porijekla, iako nije imala dozvolu za njihovo skladištenje.

Danas su sarajevski kantonalni inspektori zatvorili skladište firme “Gold Mignon” d.o.o. koja je nabavljala mliječne proizvode za vrtiće Javne ustanove “Djeca Sarajeva”.

Skladište u sarajevskom naselju Mojmilo je zatvoreno jer je inspekcija utvrdila da objekat nije registrovan za čuvanje proizvoda životinjskog porijekla, uključujući mlijeko i mliječne proizvode kojima se može prenijeti zarazna bolest. Firmi je ujedno zabranjeno i distribuiranje proizvoda ove vrste. Inspekcija najavljuje i da će protiv ove firme i njenog direktora biti podnijete prekršajne prijave.

Početkom prošle sedmice u javnim vrtićima u Sarajevu je salmonelom iz mliječnih proizvoda zaraženo više od 200 djece, a njih 54 je zadržano na bolničkom liječenju, navode u JU “Djeca Sarajeva”.

Ova firma je godinama opskrbljivala javne ustanove i institucije mesom, jajima, sirom, mlijekom…

Mirjana Jovanović-HalilovićDirektorica JU “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović (Foto: CIN)

Direktorica firme “Gold Mignon” Esma Čengić je izjavila za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) da oni nisu čuvali proizvode animalnog porijekla u svom skladištu, već su ih distribuirali direktno od proizvođača do kupaca.

“Gold Mignon” je i ranije bio dobavljač namirnica animalnog porijekla, posebice mlijeka i mliječnih proizvoda za JU “Djeca Sarajeva”, ali i za mnoge druge javne ustanove. Prema podacima koje je CIN objavio u bazi podataka javnih nabavki, sarajevska firma je tokom protekle četiri godine isporučivala prehrambene proizvode i za JU “Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva” Kantona Sarajevo, “Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba” pa čak i za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). KCUS je sa navedenim dobavljačem sklapao ugovore o nabavci prehrambenih proizvoda i drugih vrsta roba. Zadnji tender je potpisan krajem prošle godine, ali se odnosi i na isporuku za ovu godinu. Iz KCUS-a kažu kako do sada nisu imali primjedbi na robe koju im je “Gold Mignon” isporučio.

“Gold Mignon” je samo prošle godine za Ministarstvo pravde FBiH, odnosno kazneno-popravne zavode nabavio mlijeka i mliječnih proizvoda za 1.653.575,80 KM.

Prema inspekcijskom nalazu, salmonela je pronađena u uzorku makarona s jajima, sirom i mlijekom koje su djeca u sarajevskim javnim vrtićima jela za ručak 20. aprila te u uzorku legiranog špinata koji je bio poslužen za ručak 21. aprila.

“Pavlaka je sastojak koji se nalazi i u jednom i u drugom obroku”, kazala nam je Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU “Djeca Sarajeva”.

Brisevi radnih površina, kuhinjskog pribora, ali i ruku 14 uposlenih Centralne kuhinje JU “Djeca Sarajeva” su uredni. Analiza uzoraka stolice, brisa grla i nosa kod zaposlenih također je pokazala uredne nalaze.

Predstavnici Inspektorata sanitarne zdravstvene i farmaceutske inspekcije i “Zavoda za javno zdravstvo” Kantona Sarajevo održali su zajednički sastanak na kojem su zaključili da ostaje na snazi zabrana rada Centralne kuhinje, a uposleni moraju obaviti tri uzastopna pregleda stolice i nakon što sva tri budu negativna, mogu se vratiti na posao. Također, svako bolesno dijete mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.