Search
Close this search box.

Zatražena suspenzija Zorana Čegara

Suspenzija načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a zatražena je zbog prijetnji novinarima, falsifikovanja dokumentacije i optužnice za prevaru.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je zatražio suspenziju funkcionera Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara zbog sudskog procesa koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj te nasilničkog ponašanja i upućenih prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Čegaru je 26. oktobra ove godine počelo suđenje pred Općinskim sudom u Dubrovniku, a optužen je za prevaru. Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku ga tereti da je za 20 hiljada eura oštetio preduzeće za iznajmljivanje brodica i automobila „Prožura” sa otoka Mljeta.

Čampara je zatražio suspenziju Čegara sa funkcije načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a i zbog falsifikovanja dokumentacije na osnovu koje je došao u posjed vrijedne imovine na Nišićkoj visoravni, o čemu je CIN nedavno pisao.

Dvostruki život policajca Čegara
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

CIN je otkrio da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši notarski obrađenu dokumentaciju u Loznici za koju je Javnobeležnička komora Srbije ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu“.

Čampara je od v. d. direktora FUP-a Ensada Kormana zatražio da postupi u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u kojem je navedeno da će službenik biti odmah suspendovan „ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju najmanje tri godine“.

U Dubrovniku počelo suđenje Zoranu Čegaru
Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (FMUP) su osudili prijetnje novinarki CIN-a kojoj je Čegar zaprijetio da će joj „iščupati grkljan“, psovao joj i vrijeđao je.

„Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Ministar će od Vlade FBiH zatražiti da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH“, saopćeno je iz FMUP-a.

Istovremeno, FUP je saopćio da je tragom medijske informacije pokrenuta interna istraga protiv visokopozicioniranog policijskog službenika koji je „dovođen u negativan kontekst i u vezu sa inkriminisanim licima“. U saopćenju FUP-a nije navedeno o kojem policijskom službeniku je riječ, ali se ističe da će interna istraga biti sprovedena u najkraćem mogućem roku.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.