Search
Close this search box.

Zatvoren Century University

Predstavništvo 'prestižnog' američkog univerziteta Century u Sarajevu nestalo je bez traga nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio članak u kojim se dovodi u pitanje valjanost njihovih diploma u Bosni i Hercegovini (BiH) i Sjedinjenim američkim državama (SAD).

U sjedištu nekadašnjeg univerziteta, koji je sebi svojevremeno priuštio reklamu preko cijele stranice Dnevnog Avaza, danas se nalazi turistička agencija.

Broj mobilnog telefona Dragomira Miroviča, njihovog zastupnika u BiH je isključen, a kancelarija je iseljena.

Na svojoj posjetnici Mirovič je naveo i naziv konzultantske kompanije čije se prostorije nalaze u ulici Hamdije Kreševljakovića br. 18. Novinarima CIN-a portir je rekao da rijetko koga viđa da dolazi.

Univerzitet nije imao dozvolu Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo. Pomoćnik ministra Almir Mašala tvrdi da nikada nije čuo za Century University.

Century University, osnovan 1978. godine, ne nalazi se u registru akreditovanih američkih univerziteta. Staviše, umjesto državne, univerzitet se poziva na akreditaciju jedne privatne firme koju ne priznaje američko Ministarstvo obrazovanja, niti druge relevantne institucije.

Century ima licencu američke države New Mexico, ali obrazovni stručnjaci upozoravaju da postoji rupa u zakonu te države, zbog čega su neke obrazovne institucije dobile licencu za rad, a da nikada nisu bile propisno akreditovane.

Cijena stjecanja zvanja na ovom Univerzitetu za bosanskohercegovačke studente se kretala od 4.600 dolara za diplomu, 4.800 dolara za magistarski studij ili 5.800 dolara za doktorat. Nije poznato da li je neko od studenata već dao neku od traženih suma.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.