Zatvorene kladionice koje su organizovale internetsko klađenje

Internetsko klađenje u Federaciji BiH neće biti dozvoljeno sve dok Parlament ne usvoji novi zakon o igrama na sreću. Do tada će inspektori nastaviti sa istragom protiv organizatora kladionica.

Nacrt novog zakona se prije dva dana našao na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, ali ga delegati nisu prihvatili, zbog čega će se na legalizaciju internetskog klađenja još pričekati.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra iz Sektora za fiskalnu politiku Ministarstva finansija FBiH, kazao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da će nacrt zakona ubrzo ponovo uputiti u Dom naroda.

Hadžimehanović kaže da očekuje da će do maja biti usvojen zakon koji bi dozvolio internetsko klađenje, ali objašnjava da je ‘sa velikim ograničenjima, obavezama, garancijama i naknadama’ koje će morati obezbijediti vlasnici kladionica.

Esed Radeljaš, delegat u Domu naroda, glasao je protiv, jer, prema njegovim riječima, zakon nije predvidio dovoljne garancije da će kladionice moći isplaćivati dobitnike igara na sreću.

U nacrtu stoji da organizatori internetskog klađenja moraju imati osnovni kapital u vrijednosti od 2,5 miliona KM za pravo priređivanja kasino igara, a milion za klađenje na događaje poput utakmica i ostalih sportskih dešavanja.

Zakon predviđa oporezivanje internetskog klađenja, čime bi se dobila dodatna sredstva za punjenje budžeta. Nacrtom je predviđeno da se dobici preko 50 KM u igrama na sreću oporezuju po stopi od 10 posto, a dobici preko 10.000 KM sa 15 posto.

Do sada je zapečaćeno pet poslovnica Williams kladionice iz Širokog Brijega, četiri Derbi Bet Shop i tri Millennium kladionice – obje iz Mostara, te tri poslovnice sportske kladionice Remi. Protiv ovih kladionica Porezna uprava FBiH će za sve nepravilnosti koje su utvrdili inspektori pokrenuti prekršajni postupak na sudu.

Hadžimehanović kaže da su istrage još u toku i da će se nastaviti dok se rad ovakvih kladionica ne definira zakonom. ‘Sve kladionice koje su organizirale internet klađenje bit će sigurno zapečaćene’, dodao je Hadžimehanović.

Novinari CIN-a su zajedno sa novinarima Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) prije dvije godine objavili priču o velikim dugovima kladionica u FBiH.

CIN je tada pisao da organizatori igara na sreću nisu izmirili obaveze prema državi u iznosu od 7,5 miliona KM. Taj dug je obuhvatao poreze na dobit, plaću, dobitke, imovinu, kao i neuplaćene doprinose za radnike. Samo 2007. godine promet u kladionicama je iznosio 128 miliona KM.

Podatke o dugu i zaradama kladionica za ovu i prošlu godinu Porezna uprava nije bila u mogućnosti dostaviti CIN-u.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN