Search
Close this search box.

Zatvoreno 15 nelegalnih kamenoloma

Mašine preduzeća Muminović eksploatišu kamen iz ilegalnog kamenoloma Pokojske majne, kojeg su inspektori dva puta zatvorili.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) su zbog nelegalne eksploatacije kamena od aprila ove godine zatvorili petnaest kamenoloma. Kontrola je pokazala da je u tim kamenolomima radilo dvanaest preduzeća i pojedinaca sa područja tog kantona.

Inspektori su utvrdili da se u USK-u nalaze 84 kamenoloma, od čega 59 radi ilegalno. Akcija suzbijanja nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina se nastavlja, saopćeno je iz Kantonalne uprave.

Prema podacima koje je Uprava dostavila Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, inspektori su zatvorili sljedeće kamenolome: Dobrenica i Pokojske majne u Bihaću te Prhovo-Mahmići, Baštra-Brezik, Mahmići, Veliki Radić i Zloimenjak u Bosanskoj Krupi. Na području općine Sanski Most zatvoreni su: Kruhari, Krkojevci, Karagača i Kamengrad, u bužimskoj općini kamenolom Zaradostovo, na području Bosanskog Petrovca kamenolom Šekovac, u Ključu kamenolom Kosa, dok je na području Velike Kladuše zatvoren kamenolom Begluk.

Preduzeća koja nisu imala odobrenja za eksploataciju kamena iz ovih kamenoloma su Krajina putevi i Muminović iz Bihaća, EL-Gradnja, Dizdarević-Merc i BC-Gradnja iz Bosanske Krupe, zatim Fadalti, Splonum i Divel iz Sanskog Mosta, Huremagić iz Cazina, Didović iz Bosanskog Petrovca te fizička lica Muharem Hadžić iz Bosanske Krupe i Husein Galijašević iz Velike Kladuše.

Do sada su inspektori podnijeli 26 prekršajnih naloga čija je vrijednost oko 100.000 KM.

Inspektori navode da se kamen u preostalih 25 kamenoloma legalno eksploatiše. Preduzeća koja iskopavaju kamen na tim lokacijama imala su rješenja o eksploataciji i istraživanju te ugovore o koncesiji, ali su inspektori od njih tražili da dopune dokumentaciju.

CIN je u junu ove godine objavio priču o tome da vlasti USK-a godinama tolerišu nezakonitu eksploataciju kamena i tako se odriču koncesionih naknada koje se uplaćuju u budžete. Novinari CIN-a su otkrili i to da je kamen iz ilegalnih kamenoloma korišten u obnovi javne infrastrukture. Na području USK-a se tada nalazilo najmanje 60 kamenoloma, od kojih je barem polovina radila ilegalno.

Novinari CIN-a su tada razgovarali sa Seidom Muminovićem, vlasnikom preduzeća Muminović iz Bihaća koje se bavilo ilegalnom eksploatacijom kamena iz nalazišta Pokojske majne kod Bihaća.

On je rekao da kamenolom ne radi od 2009. godine, od kada su ga zatvorili inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove. Međutim, nakon što su mu novinari objasnili da su na toj lokaciji zatekli nekoliko rovokopača i kamiona ove firme kako eksploatišu kamen, Muminović je rekao da je kamenolom, ipak, aktivan i da će ga u budućnosti legalizovati.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.