Search
Close this search box.

Zatvorske kazne za izborne prevare u Brčkom

Bivši zastupnici Skupštine Brčko distrikta Radoslav Bogićević i Nenad Kojić iz NDP-a osuđeni su na četveromjesečne zatvorske kazne za izborne prevare pred izbore 2020. godine.

Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića, bivše zastupnike Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Skupštini Brčko distrikta, osudio je Osnovni sud Brčko distrikta na četveromjesečne zatvorske kazne jer su neposredno prije održavanja Općih izbora 2020 pripremali prevare pri glasanju.

Bogićević i Kojić su sa brčanskim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

U presudi je navedeno da su njih dvojica uz pomoć drugih osoba nabavljali lične dokumente sugrađana, prijavivši ih za glasanje iz inostranstva s namjerom da glasaju za njih i NDP, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao.

Novinari CIN-a su pronašli da su Bogićević i Kojić te njihov stranački kolega Stojan Bavarčić zloupotrijebili 114 ličnih dokumenata svojih sugrađana, komšija i članova porodica te kasnije glasali u njihovo ime. Oni su preko trećih osoba skupljali dokumente, a zauzvrat im obećavali radna mjesta.

Joka Bogićević iz sela Potočari je tada prepričala novinarima kako je Bogićević prevario njenog sina, stopostotnog invalida, nagovorivši ga da skupi lične podatke poznanika, prijatelja i članova porodice. Zauzvrat mu je obećao posao u Javnom komunalnom preduzeću „Putevi“.

„To je od mog pokojnog svekra prvi rođak – Radoslav Bogićević, šta da Vam dalje pričam. On ga je prevario i sve nas prevario. Njegovi najbolji drugovi, prijatelji, su njemu dali lične karte, najbolji drugovi i prijatelji Petru za posao, da dobije posao“, rekla je Bogićević.

Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima
Novinari CIN-a su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do hapšenja organizatora trgovine.

Uhapšeni trgovci glasovima

Novinari CIN-a su razotkrili više izbornih pravara u Brčko distriktu koje su rezultirale hapšenjima, podizanjem optužnica i suđenjem. Predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizovali su sastanak tadašnjeg kandidata Naroda i pravde Abdulaha Iljazovića sa trgovcima glasovima Elvirom Saletovićem i Sanelom Pengićem.

Saletović je Iljazoviću rekao da će mu obezbijediti 130 glasova za 6.500 maraka i da će mu na sljedećem sastanku dostaviti spisak ljudi koji su spremni glasati. Nekoliko dana kasnije u pratnji novinara CIN-a predao je Saletoviću 130 novčanica po 10 KM kako bi ih on dao glasačima kao avans za kupljeni glas. Ostalih 5.200 KM se od Iljazovića očekivalo nakon završenog posla.

Plan je bio da svaki glasač dobije po 10 KM. Pengić je pred kandidatom Naroda i pravde i novinarom CIN-a popisao serijske brojeve novčanica. Svaki birač je trebao uz popunjeni glasački listić mobitelom slikati i dobijenu novčanicu. Ta fotografija je trebala biti dokaz obavljenog posla, a zauzvrat su Saletović i Pengić glasačima trebali isplatiti preostali dio novca.

Novinari su obavijestili policiju i Tužilaštvo Brčko distrikta, a na dan primoredaje ostatka novaca Saletović i Pengić su uhapšeni, kada im je i određen pritvor.

U aprilu 2021. godine Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Saletovića i Pengića, a u optužnici je navedeno da su oni i njihovi pomagači povrijedili slobodu odlučivanja birača i počinili krivično djelo za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Početkom 2022. godine Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je još dvije optužnice – protiv Jasmina Ravkića i Peje Mendeša. Ravkić je optužen da je drugooptuženom Peji Mendešu, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta, pred izbore 2020. godine pribavljao dokumente rodbine, prijatelja i komšija za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Ravkić je to uradio jer mu je Mendeš obećao zatvorsku kaznu za nezakonitu sječu šume preinačiti u dobrotvorni rad.

Plan je bio da lažne glasače prijave za glasanje putem pošte iz Srbije i Hrvatske kako bi dobili glasačke listiće. Međutim, listići ne bi ni stigli na prijavljene adrese u inostranstvu, već u sjedište Stranke. Ravkić i Mendeš u su tokom istraživanja bili u pritvoru, a komšije i prijatelji iz sela Rašljani pored Brčkog prepričavali su novinarima CIN-a kako ih je Ravkić varao.

„Lično sam bio s njim i Pejom Mendešom kad su pričali. On je rekao Peji: ‘Probaj pomoći, a ja ću ti 50 ličnih karti sabrati za glasanje.’ Razumijete?“, govorio je Raif Ravkić, rođak optuženog Jasmina Ravkića.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN