Zatvorske kazne za zloupotrebe u Rudniku „Đurđevik“

Bivši uposlenici Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ i privatne firme „Junuzović-kopex“ iz Lukavca su nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne zbog zloupotreba prilikom javne nabavke goriva u kojoj je Rudnik izgubio skoro dva miliona maraka.

Kantonalni sud u Tuzli je prvostepenom presudom osudio Adnana Šabića, bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ na šest godina zatvora, zabranivši mu da u naredne tri godine obavlja posao odgovorne osobe u javnim preduzećima na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Njemu je suđeno jer je kao direktor Rudnika 2006. godine raspisao javni poziv za nabavku goriva, a kao jedan od kriterija je naveo dotadašnju saradnju. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su istraživali ovu javnu nabavku i otkrili da je zahvaljujući ovom kriteriju firma iz Lukavca pobijedila na tenderu, iako njeno gorivo nije bilo najjeftinije. Za ovaj posao je naplatila skoro 19 miliona KM.

Firmi „Shell-Elektron“, koja se žalila na nezakonit kriterij, Rudnik je morao isplatiti skoro 1,1 milion maraka odštete.

Zajedno sa Šabićem nepravosnažno su na po tri godine zatvora osuđeni i bivši šef Službe za komercijalne poslove Rudnika Esad Hadžić i rukovodilac u firmi „Junuzović-kopex“ Nermin Alić. Oni su, prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, omogućili firmi „Junuzović-kopex“ da od Rudnika naplati skoro 400.000 maraka za troškove carinjenja dizela, iako firma te troškove uopće nije imala.

U ovom sudskom postupku firma iz Lukavca ja kažnjena sa 100.000 maraka, a ukoliko presuda postane pravosnažna, bit će joj oduzeto oko 740.000 maraka pribavljenih krivičnim djelom, saopšteno je iz ovog kantonalnog tužilaštva.

Na ovu presudu se optuženi i Tužilaštvo mogu žaliti Vrhovnom sudu FBiH.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN