Search
Close this search box.

Zatvorske kazne za zloupotrebe u Rudniku „Đurđevik“

Bivši uposlenici Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ i privatne firme „Junuzović-kopex“ iz Lukavca su nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne zbog zloupotreba prilikom javne nabavke goriva u kojoj je Rudnik izgubio skoro dva miliona maraka.

Kantonalni sud u Tuzli je prvostepenom presudom osudio Adnana Šabića, bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ na šest godina zatvora, zabranivši mu da u naredne tri godine obavlja posao odgovorne osobe u javnim preduzećima na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Njemu je suđeno jer je kao direktor Rudnika 2006. godine raspisao javni poziv za nabavku goriva, a kao jedan od kriterija je naveo dotadašnju saradnju. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su istraživali ovu javnu nabavku i otkrili da je zahvaljujući ovom kriteriju firma iz Lukavca pobijedila na tenderu, iako njeno gorivo nije bilo najjeftinije. Za ovaj posao je naplatila skoro 19 miliona KM.

Firmi „Shell-Elektron“, koja se žalila na nezakonit kriterij, Rudnik je morao isplatiti skoro 1,1 milion maraka odštete.

Zajedno sa Šabićem nepravosnažno su na po tri godine zatvora osuđeni i bivši šef Službe za komercijalne poslove Rudnika Esad Hadžić i rukovodilac u firmi „Junuzović-kopex“ Nermin Alić. Oni su, prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, omogućili firmi „Junuzović-kopex“ da od Rudnika naplati skoro 400.000 maraka za troškove carinjenja dizela, iako firma te troškove uopće nije imala.

U ovom sudskom postupku firma iz Lukavca ja kažnjena sa 100.000 maraka, a ukoliko presuda postane pravosnažna, bit će joj oduzeto oko 740.000 maraka pribavljenih krivičnim djelom, saopšteno je iz ovog kantonalnog tužilaštva.

Na ovu presudu se optuženi i Tužilaštvo mogu žaliti Vrhovnom sudu FBiH.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN