Zvaničnici Nogometnog saveza BiH proglašeni krivim

Munib Ušanović i Miodrag Kureša nepravosnažno osuđeni na po pet godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je danas nepravosnažnu presudu protiv zvaničnika Nogometnog saveza BiH, Muniba Ušanovića i Midraga Kureša. Oni su nepravosnažno osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po pet godina svaki za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i poresku utaju.

Sud je naložio da se Ušanoviću i Kurešu oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura.

Također Sud je izrekao i mjeru zabrane obavljanja rukovodnih funkcija u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Ušanović, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH, i Kureš, sekretar za finansije i marketing, proglašeni su krivim što su, ‘u periodu od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine, iskorištavanjem svog službenog položaja i ne vršenjem svoje službene dužnosti, u namjeri da sebi i drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, iz blagajne Nogometnog saveza BiH, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura’, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN