Zvaničnici Nogometnog saveza BiH proglašeni krivim

Munib Ušanović i Miodrag Kureša nepravosnažno osuđeni na po pet godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je danas nepravosnažnu presudu protiv zvaničnika Nogometnog saveza BiH, Muniba Ušanovića i Midraga Kureša. Oni su nepravosnažno osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po pet godina svaki za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i poresku utaju.

Sud je naložio da se Ušanoviću i Kurešu oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura.

Također Sud je izrekao i mjeru zabrane obavljanja rukovodnih funkcija u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Ušanović, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH, i Kureš, sekretar za finansije i marketing, proglašeni su krivim što su, ‘u periodu od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine, iskorištavanjem svog službenog položaja i ne vršenjem svoje službene dužnosti, u namjeri da sebi i drugim njima poznatim licima pribave protivpravnu imovinsku korist, iz blagajne Nogometnog saveza BiH, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 248.147 KM i 42.110 eura’, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Općina Jablanica mora razmatrati žalbu građana o MHE „Zlate“

Sud u Mostaru je presudio da su građani Jablanice nezakonito isključeni iz postupka izdavanja dozvole za gradnju MHE „Zlate“ na rijeci Doljanki. Građani smatraju da je zbog toga poništena građevinska dozvola, dok investitor kaže da je dozvola i dalje na snazi te da MHE radi zakonito.

NASLOVNA_Diva medica_potpis
Apotekarska borba za Goražde

Privatna apoteka „Diva Medica“ iz Goražda nije osnovana u skladu sa propisima, ali prihoduje skoro 1,5 miliona maraka godišnje. Najmanje polovina novca dolazi iz javnih budžeta.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN