Search
Close this search box.

Advokatima sporan način izmjene tarife

Advokatska komora Federacije BiH smatra da Federalno ministarstvo pravde ne može određivati tarife za advokate.

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zatražila je od federalnog premijera i ministra pravde da povuku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi FBiH prema kojem bi tarifu o naknadi troškova za rad advokata umjesto njih određivalo ministarstvo.

U novembru 2019. godine Dom naroda Federalnog parlamenta je na vanrednoj sjednici usvojio zaključak kojim je zadužio Federalno ministarstvo pravde da u roku od 30 dana smanji tarife za notare i advokate kako bi ih „prilagodio standardu i imovinskim prilikama građana Federacije“.

Da bi to mogla uraditi, Vlada Federacije je napravila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi kojim propisuje da Ministarstvo pravde donosi tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad advokata. Do sada je tarifu predlagala Skupština Advokatske komore FBiH, a Ministarstvo ju je odobravalo.

Usvajanje ovog prijedloga po skraćenom postupku uvršteno je na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je zakazana za 19. februar. Komora traži da Zakon ide u redovnu proceduru sa javnom raspravom.

„Prvo – što je to miješanje u rad pravosuđa, drugo – nas niko nije konsultirao, treće – obrazloženje je banalno, kao standard je pao“, kaže Nikica Gržić, predsjednik Advokatske komore FBiH.

On kaže da će Komora uraditi prijedlog nove tarife i uputiti ga Ministarstvu pravde na usvajanje.

„Uradit ćemo mi prijedlog tarife (…) jer zaista je ova arhaična, ima nekih tarifnih stavki koje se moraju smanjiti, neke povećati“, pojašnjava on.

Osim tarife, Vlada je predložila i da Ministarstvo pravde utvrđuje visinu naknade za branioce po službenoj dužnosti – advokate koji su plaćeni budžetskim novcem. Time će se, kako su naveli u obrazloženju, stvoriti preduslov za donošenje posebnog akta kojim bi se to uredilo, a koji do sada nije postojao.

„Uzimajući u obzir činjenicu da primjena aktuelne tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata u FBiH proizvodi značajna finansijska opterećenja po budžetska sredstva, neophodno je pristupiti predloženoj izmjeni zakona“, piše u obrazloženju.

Prema bh. zakonima, osumnjičeni i optuženi koji su slabog imovinskog stanja mogu dobiti branioce po službenoj dužnosti. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da sudovi u BiH godišnje potroše skoro 11 miliona KM na branioce po službenoj dužnosti. Istraživanje je pokazalo i brojne nepravilnosti pri procesu dodjele branilaca po službenoj dužnosti, između ostalog i činjenicu da veliki dio novca odlazi u džepove nekolicine advokata koji su stalno angažovani.

Advokatima sporan način izmjene tarife
Advokatska komora Federacije BiH smatra da Federalno ministarstvo pravde ne može određivati tarife za advokate.

U okviru istraživanja CIN je objavio i bazu u kojoj su navedeni podaci o isplatama advokata po službenoj dužnosti sa 69 sudova u periodu od 2010. do 2016. godine. Za oko 1.250 advokata i advokatskih kancelarija izdvojena su najmanje 76,3 miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.