Search
Close this search box.

Anonimni fond sa Malte kupio Vladin udio u „Bosnalijeku“

Dionice Vlade FBiH su prodate za 23,4 miliona KM.

KBC „Euro Credit Capital“ LLC, anonimni finansijski fond sa Malte je novi vlasnik 19,25 posto udjela u Bosnalijeku“, tvornici lijekova iz Sarajeva.

Rusi nepropisno parkirani u Bosnalijeku
Luksemburški fond „Haden“ je unaprijed dogovarao kupovinu dionica „Bosnalijeka“, kršeći zakon i pravila o slobodnom trgovanju na Sarajevskoj berzi.

Fond koji je osnovan prošle godine dao je na vanrednoj aukciji u četvrtak na Sarajevskoj berzi najbolju ponudu za paket dionica koje su vlasništvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. KBC „Euro Credit Capital“ LLC je kupio 1.507.724 Vladinih dionica za nešto manje od 23,4 miliona KM.

Na čelu Uprave KBC „Euro Credit Capital“ LLC nalazi se Lal M. Kalani, navodno jedan od investitora na tržištu Bliskog Istoka i Indije. On je osnivač grupacije kompanija KBC sa sjedištem u Dubaiju, navedeno je u njegovoj biografiji na službenoj stranici KBC „Euro Credit Capitala“.

Kontrolu u sarajevskoj tvornici lijekova od sredine 2013. godine drži „Haden“, offshore fond iz Luksemburga koji je za 32 miliona KM kupio 29,94 posto udjela u „Bosnalijeku“.

„Haden“ zastupa interese ruskih trgovaca lijekovima, okupljenih oko farmaceutske kompanije „Imperia Pharma“ iz Sankt Peterburga, o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo proteklih mjeseci. Međutim, stvarnog vlasnika „Hadena“ je nemoguće utvrditi jer njegove dionice ne glase na konkretnu osobu ili kompaniju, već na donosioca.

Koliko tableta košta Bosnalijek
Ruski ulagači su stekli kontrolu nad „Bosnalijekom“ za 32 miliona KM da bi dvije godine kasnije bankrotirali

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.