Search
Close this search box.

Bh. zvaničnik traži promjene

CIN-ov serijal priča o Vijeću za ratne zločine ukazao na sporna pitanja u vezi sa sudijama

Bh. zvaničnik je zatražio promjene u načinu na koji se imenuju međunarodni suci u novoosnovano Vijeće za ratne zločine, nakon što je CIN razotkrio probleme sa dvojicom sudaca.

Branko Perić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kaže da bi Vijeće trebalo imati veći uticaj na imenovanje sudija.

Ured registrara i OHR su imenovali osam specijalnih sudaca. Međutim, dva suca se već spremaju da napuste ove pozicije, iako su imonovani u proljeće ove godine.

Sudac iz Velike Britanije Paul Garlick je podnio ostavku jer mu je dodijeljeno da radi i na predmetima organizovanog kriminala uporedo sa predmetima ratnog zločina. Kontroverzni sudac iz Ruande Gerald Gahima je prihvatio stipendiju organizacije US Institute of Peace, nakon sto je CIN prošloga mjeseca objavio priču o navodima o zloupotrebi položaja dok je Gahima bio tužitelj u Ruandi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.