Search
Close this search box.

Bivši ministar i direktorica „Lagera“ oslobođeni krivične odgovornosti

Bivšem ministru prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okolišta ZHK Ivanu Topiću i direktorici firme „Lager“ iz Posušja Dubravki Bašić sudilo se za zloupotrebu položaja i krađu.

Na Kantonalnom sud u Širokom Brijegu pravosnažno je okončan postupak protiv firme „Lager“ iz Posušja, direktorice Dubravke Bašić i bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Ivana Topića. Oni su oslobođeni odgovornosti.

Postupak je počeo u novembru 2016. godine kada ih je Kantonalno tužilaštvo ZHK optužilo za zloupotrebu položaja ili ovlasti i krađu.

Bivšeg ministra Topića su teretili za nezakonito izdavanje dokumenata koje su „Lageru“ trebale za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena na eksploatacionom polju Osoja kod Posušja. Prema optužnici, Topić je „Lageru“ izdao Izvod iz prostornog plana Kantona za ovo polje iako plan nije bio objavljen u Narodnim novinama ZHK-a zbog čega nije bio pravno valjan. Izvod je „Lageru“ poslužio za izradu Studije utjecaja na okoliš koja je bila osnov za dobivanje dozvola za istraživanje i eksploataciju kamena.

Direktorica Bašić je bila optužena za poticanje krivičnog djela i za nelegalnu eksploataciju kamena  koju je „Lager“ vršio na području Osoja.

Prvostepena presuda na Općinskom sudu u Širokom Brijegu u martu 2022. godine bila je oslobađajuća, ali su svi troje optuženih bili osuđeni na Kantonalnom sudu Široki Brijeg nakon žalbe Tužilaštva: Topić na deset mjeseci zatvora, Bašić na osam mjeseca zatvora, dok je „Lager“ kažnjen sa 5.000 KM.

Nakon žalbi na ovu odluku Vrhovni sud FBiH je vratio predmet na ponovno odlučivanje Kantonalnom sudu Široki Brijeg koji je donio konačnu oslobađajuću presudu u maju 2023. godine.

U obrazloženju presude piše da Tužilaštvo ZHK nije dokazalo da je počinjeno krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret. Navedeno je da dokazi ukazuju da je postojao Prostorni plan Županije ZHK, te da Bašić nije poticala Topića na krivično djelo.

Kantonalni sud je zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo ni količinu iskopanog kamena na području Osoje niti njegovu vrijednost, pa samim tim nije dokazana ni vrijednost pribavljene protupravne imovinske koristi, što je bitno obilježje kaznenog djela.

Osuđen bivši ministar i direktorica “Lagera“
Bivši ministar prostornog uređenja ZHK Ivan Topić i direktorica firme „Lager“ iz Posušja Dubravka Bašić nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne od 10 i 8 mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti. „Lager“ je novčano kažnjen sa 5.000 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.