Search
Close this search box.

Osuđen bivši ministar i direktorica “Lagera“

Bivši ministar prostornog uređenja ZHK Ivan Topić i direktorica firme „Lager“ iz Posušja Dubravka Bašić nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne od 10 i 8 mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti. „Lager“ je novčano kažnjen sa 5.000 KM.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu osudio je Ivana Topića, bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) na 10 mjeseci zatvora, a Dubravku Bašić, direktoricu firme „Lager“ iz Posušja, na 8 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti i krađe. Istom presudom je ova firma dobila 5.000 KM novčane kazne.

Presuda je nepravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Topić i Bašić su osuđeni zbog nezakonito izdatih dokumenata koje su firmi „Lager“ trebale za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacionom polju Osoja kod Posušja.

Prema izreci presude, Topić je na zahtjev direktorice Bašić izdao Izvod iz prostornog plana Kantona za područje eksploatacionog polja iako taj prostorni plan nije bio objavljen u Narodnim novinama ZHK-a zbog čega nije bio pravno valjan.

Izvod iz prostornog plana „Lageru“ je poslužio u svrhu izrade Studije utjecaja na okoliš koja je bila osnov za dobivanje potrebnih dozvola za istraživanje i eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena.

Prema riječima iz presude, preduzeće „Lager“ je bez potrebnog odobrenja za istraživanje i eksploataciju skoro godinu dana tokom 2013. i 2014. iskopavalo i odvozilo kamen iz Osoja. Iskopavanje je nastavljeno iako su rješenjem Rudarsko-geološke inspekcije zabranjeni svi radovi na istraživanju kamena na ovom lokalitetu. Također, Inspektorat za oblast poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, lovstva, rudarstva i ekologije „Lageru“ je naložio da mora imati odobrenje za eksploataciju, što ova firma nije dobila.

Topić je kao službena osoba iskoristio svoje ovlasti i pribavio drugom korist, a Bašić ga je potakla u činjenju krivičnog djela, omogućivši firmi imovinsku korist, navedeno je u presudi.

Bivši ministar je danas savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja. Presudu nije htio komentaristi, uz napomenu da će se žaliti na presudu. Na presudu će se žaliti i iz „Lagera“, potvrdio je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) izvršni direktor Dragan Stipić. On je rekao da je presuda apsurdna i da prostorni plan postoji te da Sud nije donio dobru procjenu.

CIN je prošle godine objavio tekst o „Lagerovim“ koncesijama. Koncesioni ugovor za istraživanje kamena u Osoju dat je ovoj firmi 2013, a godinu dana poslije i za njegovu eksploataciju. Međutim, „Lager“ nikada nije dobio ostale dozvole potrebne za rad. S obzirom da se kamenolom počeo praviti na mjestu koje za to nije bilo planirano i da o tome nisu bili obaviješteni, mještani Osoja su se pobunili. Pored ostalog, inicirali su i ovaj krivični postupak zbog izdavanja Izvoda iz prostornog plana.

Lagerovanje koncesija
Firma „Lager“ iz Posušja je pogodovanjem vlasti dobila koncesije za eksploataciju prirodnih dobara u BiH, ali svoje obaveze ne ispunjava u potpunosti i duguje za koncesione naknade.

Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo ZHK-a u novembru 2016. i u međuvremenu je doneseno više sudskih rješenja u korist „Lagera“, ali bi Vrhovni sud FBiH u ovom slučaju trebao donijeti konačnu odluku.

Mještani su zadovoljni presudom. Njihov predstavnik Ivan Mitar rekao je za CIN kako se nada da se ovakvi udari na „malog“ čovjeka i njegova prava neće više ponavljati.

Iz Ministarstva privrede ZHK-a potvrđeno je da su koncesioni ugovori još uvijek na snazi, ali da su u fazi mirovanja.

Bivši ministar i direktorica „Lagera“ oslobođeni krivične odgovornosti
Bivšem ministru prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okolišta ZHK Ivanu Topiću i direktorici firme „Lager“ iz Posušja Dubravki Bašić sudilo se za zloupotrebu položaja i krađu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN