Search
Close this search box.

Blokirana imovina Eseda Radeljaša i Jasmine Horo

Tužilaštvo sumnjiči Radeljaša i Horo za niz krivičnih djela, među kojima su pranje novca, te primanje i davanje mita
(Foto: CIN)

Imovina Eseda Radeljaša i Jasmine Horo nepravomoćno je zamrznuta po odluci koju je Kantonalni sud u Sarajevu donio na prijedlog Kantonalnog tužilaštva.

Esed Radeljaš je nekadašnji kantonalni ministar i općinski vijećnik u Sarajevu, a Jasmina Horo bila je pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića. Njih dvoje, te Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac Općine Novi Grad, i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove ove općine, osumnjičeni su za više krivičnih djela, uključujući pranje novca, te primanje i davanje mita. Tim su djelima stekli nezakonitu imovinsku korist i istovremeno nanijeli štetu budžetu Općine. Oni su uhapšeni 9. novembra ove godine u okviru akcije „Blok“. Radeljaš je zadržan u pritvoru, dok su ostali pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Uhapšen Esed Radeljaš
Nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar uhapšen je nakon serije tekstova koje je o njegovim manipulacijama nekretninama objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Općina Novi Grad je 2006. godine Radeljašu dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići, za šta je on platio oko 51 hiljadu KM naknade. Zemljište mu je dodijeljeno bez konkursa. Protivno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), pravobranilac Kapetanović je potpisao saglasnost za dodjelu, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) već pisao.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.

Kapetanović je godinu poslije kupio od Radeljaša u sarajevskom izletištu Bijambare za 10 hiljada KM.

Komšijski dogovor sudije i osuđenika
Esed Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak

Pošto nije ispunio ugovorenu obavezu da na zemljištu izgradi poslovi objekat, ono mu je oduzeto 2010 godine. Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad, zatražio je odštetu za oduzeto zemljište. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM, što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet. Postupak je vodio je Čaušević, a nalog za isplatu odštete potpisala je Jasmina Horo.

Ona je šest mjeseci nakon toga kupila stan u Sarajevu od 110 kvadratnih metara. Stan je, prema dokumentaciji kojom raspolaže CIN, platila 164 hiljade maraka. Taj je stan sada blokiran odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu.

Radeljaševa imovina već je ranije bila blokirana i to u parničnom sporu koji je protiv njega na Općinskom sudu u Sarajevu pokrenuo Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (BIH). Njih dvojica su 2009. godine dogovorili izgradnju poslovnog objekta u Nedžarićima, vrijednu osam miliona KM. Delimustafić je investirao novac, a Radeljaš je, kao tadašnji općinski vijećnik, trebao osigurati dozvolu za gradnju. Dozvolu, međutim, nije nabavio, a Delimustafiću se investicija nije vratila. Zbog toga je on na Općinskom sudu u Sarajevu pokrenuo spor protiv Radeljaša, tražeći da mu vrati uloženi novac. Kako bi osigurao moguću naplatu potraživanja, Sud je Radeljašu zabranio da do kraja postupka proda, iznajmi ili prenese na drugog svoje nekretnine: kuću u Nedžarićima, vikendicu u Blažuju i zemljište u Foči.

Dugovanja ministra Radeljaša
Esedu Radeljašu su poslovni partneri dali šest i po miliona KM da završi ugovorene poslove. On je veliki dio novca zadržao, a dogovor nije ispoštovao.

I Alija Delimustafić je prije nekoliko dana uhapšen u okviru akcije „Pravda“ zbog organizovanog kriminala, pranja novca i zloupotrebe položaja.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.