Uhapšen Esed Radeljaš

Nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar uhapšen je nakon serije tekstova koje je o njegovim manipulacijama nekretninama objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Esed Radeljaš, nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar, te osnivač Stranke za bolje Goražde uhapšen je jutros u Sarajevu zbog manipulacija državnim zemljištem u sarajevskom naselju Nedžarići, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

Osim Radeljaša uhapšeni su i Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac sarajevske Općine Novi Grad, Jasmina Horo, bivša pomoćnica načelnika ove općine i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove ove općine. Oni su uhapšeni po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) pretresli su objekte na šest lokacija. Iz SIPA-e je saopšteno da se uhapšeni sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca i davanje dara i drugih oblika koristi.

Radeljašu je 2006. godine Općina Novi Grad dodijelila zemljište u Nedžarićima uz naknadu od 51.340 KM. Kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao, Radeljašu je zemljište dodijeljeno bez javnog poziva, što je suprotno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost za to dao je pravobranilac Kapetanović, a postupak dodjele zemljišta vodio je Čaušević.

Zemljište je Radeljašu oduzeto 2010. godine jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i u predviđenom roku na njemu izgradio poslovni objekat. On je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i od Općine je zatražio odštetu za oduzeto zemljište. Odšteta mu je odobrena u iznosu 23 puta većem od naknade koju je platio. Isplaćeno mu je 1,03 miliona KM. Čaušević je vodio i ovaj postupak, a saglasnost je dao pravobranilac Kapetanović, kojem je Radeljaš godinu poslije prodao svoju vikendicu za deset hiljada maraka na sarajevskom izletištu Bijambare. Tu je vikendicu Radeljaš prethodno kupio od sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, koji je bio uključen u njegov sudski proces.

Sudija Špoljarić je trebao ispraviti grešku napravljenu u presudi protiv Radeljaša gdje je umjesto imena Esed upisano Esad. Iako je 2005. godine Radeljaš na Vrhovnom sudu FBiH pravosnažno osuđen za prevaru na godinu dana zatvora, zbog greške u imenu nije otišao iza rešetaka.

Komšijski dogovor sudije i osuđenika

Esed Radeljaš je u politiku ušao 2008. godine, kada je kao kandidat Bosanske stranke BOSS, osvojio mandat vijećnika u Općini Novi Grad. Dvije godine kasnije izabran je u Skupštinu Kantona Sarajevo, te postao i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nedugo potom imenovan je za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i dobio priliku da upravlja budžetom od preko 300 miliona maraka.

Novac za zdravstvo u rukama prevaranta

Nakon Općih izbora 2014. godine Radeljaš se iz Sarajeva preselio u Goražde, gdje je imenovan za ministra privrede Bosansko-podrinjskog kantona, nakon što je njegova Stranka za bolje Goražde postala dio Skupštine. Sa funkcije ministra smijenjen je u aprilu ove godine.

Porodica Radeljaš posjeduje vrijedne nekretnine u Sarajevu, Ustikolini i Foči. Dio imovine Radeljaš je stekao prevarama, o čemu je CIN u više navrata pisao. Zbog tih prevara, Radeljaševi bivši poslovni partneri su protiv njega podnijeli tužbe Općinskom sudu u Sarajevu.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Dugovanja ministra Radeljaša