Search
Close this search box.

Novac za zdravstvo u rukama prevaranta

Upravnim odborom institucije koja raspoređuje novac u zdravstvu Kantona Sarajevo rukovodio je Esed Radeljaš, osuđenik za prevaru i krivotvorenje dokumenata.
Esed Radeljaš je prije deset godina osuđen za prevaru i krivotvorenje dokumenata, ali mu to nije bila prepreka da obavlja javne funkcije na kojima je donosio odluke bitne za građane. (Foto: Slobodna Bosna)

Zatvorska kazna od godinu dana zbog prevare i krivotvorenja dokumenata nije bila prepreka Esedu Radeljašu da upravlja Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS).

Radeljaš je sve donedavno bio na čelu Upravnog odbora ove institucije, što mu je omogućilo da utječe na raspodjelu oko 350 miliona maraka koje Zavod godišnje ima na raspolaganju.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, neefikasnost pravosuđa je Radeljašu omogućila da umjesto odlaska u zatvor odlučuje o trošenju javnog novca i donosi odluke bitne za život građana.

On je danas ministar privrede u Bosansko-podrinjskom kantonu, a presuda koju je dobio zbog prevare i krivotvorenja dokumenata je izbrisana iz kaznene evidencije.

Članovi Vlade KS-a koju je predvodio Suad Zeljković iz stranke SDA ponudili su Esedu Radeljašu poziciju predsjednika Upravnog odbora kantonalnog Zavoda zdavstvenog osiguranja, ako podrži smjenu vlade koju je predvodila Socijaldemokratska partija. (Foto: Slobodna Bosna)

Prodaja tuđe zemlje

Godine 1999. Esed Radeljaš i njegov brat blizanac Asim smislili su plan kako da se obogate bez puno muke. Izgledalo je prilično lako prodati tuđu zemlju i prisvojiti novac od prodaje. Trebalo je samo naći žrtvu. Porodice Kuljanin i Odžaković su izgledale kao laka meta.

Ravijojla Kuljanin, koja je tada imala 73 godine, dala je Esedu Radeljašu trajnu punomoć da proda zemlju njezine porodice za 90 hiljada KM. On je zemljište prodao Džemi Karačiću iz Sarajeva za 50 hiljada KM. Međutim, umjesto da novac da Kuljanin, on ga je podijelio sa bratom Asimom. S obzirom da nije dobila novac, Kuljanin je Karačiću osporila vlasništvo nad nekretninama. Na isti način je Radeljaš oštetio i porodicu Odžaković čije je nekretnine za 45.000 KM prodao Vahidu i Sabitu Makaš. U tom mu je pomagao Dražen Janković na čije ime je glasila lažna punomoć za prodaju ovog zemljišta i koji se lažno predstavljao kao član porodice Odžaković. Za svoj dio posla je od Radeljaša dobio 1.000 KM, a tokom suđenja je bio u bjekstvu. Radeljaš je zadržao 44.000 maraka i nastavio raditi u sarajevskoj firmi „Astro“.

Prevareni kupac Džemo Karačić je tužio Radeljaša pa je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 2000. godine podiglo optužnicu protiv njega i njegovog brata Asima te Dražena Jankovića.

Tokom suđenja je utvrđeno da je Radeljaš prevario i firmu „Astro“ iz Sarajeva u kojoj je od marta 1996. godine radio na poziciji rukovodioca nabavke. Na ovom mjestu mu je plaća smanjena za pet posto jer nije imao dokaz da je završio srednju školu. Radeljaš je na sudu ispričao da mu je diploma izgorjela u roditeljskoj kući u Foči pa je zbog toga u tadašnjem Osnovnom sudu i u Sarajevu izvadio rješenje da je 1992. godine završio Višu komercijalnu školu u Banjoj Luci. Međutim, tokom suđenja je utvrđeno da je rješenje dobio na osnovu falsificiranih dokumenata. Radeljaš je na sudu rekao da je izabrao studij u Banjoj Luci jer je čuo da je tamo lakše doći do diplome, a da je školu završio „preko veze“.

Zbog prevare građana i krivotvorenja dokumenata Radeljaš je 26. maja 2005. godine na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana, a njegov brat Asim na uvjetnu zatvorsku kaznu od deset mjeseci.

Esed Radeljaš je presudu dočekao na slobodi, a u zatvor nikada nije ni otišao.

S obzirom da je adresu stanovanja imao na području Sarajeva, odluka o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne pala je na tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića. Ovaj sudac je uputio Radeljašu prvi poziv za dolazak u zatvor u oktobru 2005, ali se osuđenik nije odazvao ni nakon drugog poziva.

Zbog toga je sudija tražio od policije da utvrde da li Radeljaš i dalje živi na adresi koju je prijavio Sudu. Dolaskom na adresu, utvrdili su propust – u pozivu za odlazak u zatvor je bilo navedeno ime Esad Radeljaš, a osuđenik kojeg su trebali privesti se zove Esed. Kako ga zbog toga nisu mogli privesti, pokrenuta je procedura ispravke greške.

S obzirom da je čitav krivični postupak pokrenut i okončan protiv Esada, a ne Eseda, Vrhovni sud FBiH je naložio Kantonalnom sudu u Sarajevu, koji je izrekao prvostepenu presudu, da donese rješenje i ispravi ovu grešku kako bi Radeljaš otišao u zatvor. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu nikada nije donio novo rješenje i Esed nikada nije otišao iza rešetaka.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu su odbili pojasniti novinarki CIN-a zašto nije doneseno rješenje o ispravci imena. Samo su potvrdili da je spis stigao u Sud 2005. godine i da je „bio u radu do 2010. godine, kada je arhiviran“.

Pošto ni tri godine nakon presude nije otišao u zatvor, za Radeljaša je u julu 2009. godine nastupila zastara izvršenja zatvorske kazne.

U to vrijeme je on već devet mjeseci bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo kao član Bosanske stranke – Mirnes Ajanović (BOSS). Nakon toga je na Općim izborima 2010. izabran za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo i delegata u Domu naroda Federacije BiH.

ZZO KS
Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je više od dvije i po godine upravljao Upravni odbor koji je predvodio Esed Radeljaš, osuđenik na zatvorsku kaznu od godinu dana. (Foto: CIN)

Brisanje kriminalne prošlosti

Radeljaš je sačekao da prođu tri godine od zastare njegove kazne pa je u julu 2012. godine iskoristio svoje zakonsko pravo i zatražio od Suda da mu se ime izbriše iz kaznene evidencije.

Ovaj put je Kantonalni sud brzo reagovao i nakon samo dva mjeseca – 10. septembra 2012. godine – sudija Vladimir Špoljarić je potpisao rješenje kojim je očišćen Esedov krivični dosije.

U to vrijeme je Radeljaš bio poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i svojim glasom je pomogao Stranci demokratske akcije (SDA) da smijeni kantonalnu vladu koju je vodila Socijaldemokratska partija. Nedugo zatim je objavljen konkurs za izbor članova Upravnog odbora ZZOKS-a jer je dotadašnji odbor smijenjen.

Na konkurs se prijavio i Radeljaš. Pošto je izbrisan iz kaznene evidencije, uz ostale dokumente priložio je uvjerenje da nije osuđivan.

Radeljaš izbjegava susret sa novinarima CIN-a, ali je u intervjuu za dnevni list „Oslobođenje“ rekao da se prilikom smjene vlasti u Kantonu Sarajevo priklonio stranci SDA jer su mu ponudili mjesto predsjednika Upravnog odbora ZZOKS-a.

Vlada ga je na tu poziciju imenovala 9. oktobra 2013. godine, nakon što je skoro deset mjeseci taj posao radio kao vršilac dužnosti.

Tadašnji kantonalni ministar zdravstva Eldan Lokmić (SDA), koji je predložio članove za Upravni odbor, odbija ličnu odgovornost za Radeljaševo imenovanje. “Ja to nisam ni postavljao, postavljala je Vlada. To je parlamentarna većina tada bila, to je njihov dogovor (…) Ne utičete vi tu ništa kao osoba koja je ministar.”

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković bio je poslanik u Skupštini Kantona u vrijeme imenovanja Radeljaša za predsjedavajućeg Upravnog odbora. On u razgovoru za CIN kaže da je u proteklom sazivu Vlade i Skupštine bilo puno političkih trgovina sa pojedinim zastupnicima koji su u zamjenu za glas tražili funkcije.

„Sva ta imenovanja su rezultat političkih dogovora. Onaj koji danas tvrdi drugačije, mislim da je nekorektan”, kaže Konaković.

S obzirom da se prethodni upravni odbor nije mirio sa odukom o smjeni, pokrenuli su sudski spor, dokazujući da njihova smjena nije bila legalna. Općinski sud u Sarajevu je zaključkom iz aprila ove godine naložio da se taj saziv upravnog odbora Zavoda vrati na funkciju, a upravni odbor sa Radeljašem na čelu smijeni. To se i dogodilo u julu ove godine.

Vlada BPK
U januaru 2015. godine Esed Radeljaš je imenovan za ministra privrede u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona. (Foto: Vlada BPK-a)

U međuvremenu, Radeljaš je više od dvije i po godine bio na funkciji koja mu je omogućila da odlučuje o godišnjem budžetu od oko 350 miliona maraka i donosi najvažnije odluke o finansiranju zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Upravni odbor Zavoda, između ostalog, odlučuje o načinu korištenja novca za zdravstvo i predlaže stope doprinosa za zdravstveno osiguranje. Zavod je 2014. godinu poslovao sa gubitkom pa nova kantonalna vlast nije prihvatila izvještaj o radu ove ustanove.

Protiv Radeljaša je podnesena anonimna krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu jer je, navodno, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nezakonito dodijelio tri i po miliona KM bez saglasnosti ostalih članova Upravnog odbora. U Tužilaštvu su CIN-u potvrdili da provjeravaju ove navode.

U decembru 2013. godine u Goraždu je osnovana nova stranka – Stranka za bolje Goražde – a Esed Radeljaš je postao njen predsjednik. Ipak, Esed se na Općim izborima 2014. ponovo ispred BOSS-a kandidovao za Skupštinu Kantona Sarajevo. 1.744 glasa mu nisu bila dovoljna za mandat. Međutim, ni tada nije ostao bez funkcije.

Radeljaš se preselio u Goražde gdje je njegova Stranka za bolje Goražde ušla u vlast Bosansko-podrinjskog kantona. U januaru 2015. godine Esed Radeljaš je imenovan za ministra privrede.

“To mi baš najteže pada. Razočaran sam u naše pravosuđe, jer nikada nije ni otišao u zatvor, da takav čovjek može da se kandiduje za funkcije”, kaže prevareni Džemo Karačić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.