Branislav Petrović kriv za zloupotrebu položaja u GRAS-u

Vrhovni sud Federacije BiH je u prvostepenom postupku osudio Branislava Petrovića na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave u postupku javne nabavke.

Branislav Petrović, bivši šef Turističke poslovnice u GRAS-u, osuđen je zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave na zatvorsku kaznu od četiri godine.

U vrijeme mandata njegovog šurjaka, preminulog bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića, pomogao je sarajevskoj podružnici njemačke firme „Hellner&More” da pobijedi na tenderu za prodaju reklamnog prostora u GRAS-u.

Petrović je bio predsjednik komisije koja je imala zadatak da provede postupak pružanja marketinških usluga za GRAS a istovremeno i neformalni direktor firme „Hellner&More“. On je svoju poziciju iskoristio tako što je krivotvorio izvještaj i zaključak prema kojem je najpovoljniji ponuđač po raspisanom tenderu firma „Hellner&More“ iako to nije bila. Takve krivotvorene podatke Upravni odbor GRAS-a je usvojio, smatrajući ih istinitim.

Na taj način je ovoj firmi nezakonito pribavio dobit od reklama u procentu od 60 posto, a 40 posto GRAS-u. Istovremeno, obavljajući dužnost šefa Marketinga GRAS-a, bez odobrenja direktora je zaključivao ugovore o iznajmljivanju i prodaji reklamnih površina sa istom firmom, dajući joj popuste. Time je firmi omogućio nezakonitu korist od 55.750 KM.

Za navedene nezakonitosti Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu teretilo je i preminulog Ibrahima Jusufranića.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je o nepropisnoj nabavci za prodaju reklamnog prostora u vozilima GRAS-a pisao prije šest godina.

„Tačno je da Brane (Petrović, op. a.) nije imao nikakvo pismeno ovlaštenje, ali ja sam smatrao da on odgovorno radi svoj posao”, rekao je Jusufranić na saslušanju.

CIN je pisao i o Jusufranićevom ulaganju u nekretnine. U periodu od deset godina nakon napuštanja GRAS-a Jusufranić i njegova porodica su kupili: tri poslovna prostora, dva zemljišna posjeda, devastiranu vikendicu u Sarajevu te zemljište u Travniku na kojem su izgradili univerzitet. U kupovinu ovih nekretnina uložili su oko 7,5 miliona KM.

Slučaj Jusufranić: Praonica za bolji biznis
Nakon odlaska sa čela gradskog saobraćajnog preduzeća iz Sarajeva Ibrahim Jusufranić i njegova porodica su stekli milionsku imovinu.

Tada je njegova supruga Smiljka Jusufranić novinarima rekla da oboje dolaze iz bogatih porodica i da su i prije rata bili imućni: „Ja i on jako dobro znamo u šta se ulažu pare i kako se parama barata. Mi nismo raspikuće.”

Jusufranić je nakon 17 godina rukovođenja firmom 2006. godine podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, a iza sebe je ostavio 25,2 miliona KM duga.

Nedugo nakon odlaska iz GRAS-a protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je firmu oštetio za skoro milion KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN