Search
Close this search box.

Bugojanskoj advokatici Emini Begić privremeno zabranjen rad

Odluku je donijela Advokatska komora FBiH nakon što su protiv advokatice Emine Begić pokrenuti krivični postupci zbog zloupotrebe povjerenja klijenata i prisvajanja njihovog novca.

Advokatici Emini Begić iz Bugojna je privremeno zabranjen rad, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Regionalne advokatske komore u Zenici.

Odluka je uslijedila nakon što su protiv advokatice Begić pokrenuta dva krivična postupka pod optužbom da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i zadržala njihov novac.

Obje optužnice je podiglo Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona i dostavilo Općinskom sudu u Travniku na postupanje.

Prva optužnica je podignuta 2019. godine i u njoj je navedeno da je Begić krivotvorila isprave, zloupotrijebila povjerenje najmanje tri osobe i prisvojila njihov novac u iznosu oko 1,4 miliona KM. Sa njom je optužen i njen brat Adnan Hozić. Postupak je u toku.

Do miliona preko punomoći
Bugojanska advokatica Emina Begić optužena je za zloupotrebu povjerenja klijenata, prisvajanje njihovog novca i krivotvorenje isprava. Iako je Advokatska komora može suspendovati do okončanja suđenja, to se još nije desilo pa ona i dalje radi.

Druga optužnica je podignuta za slično krivično djelo, s tim da je u ovom slučaju riječ o iznosu 250.000 KM. Postupak u ovom slučaju je počeo sredinom 2023. godine.

Nova optužnica protiv Emine Begić
Protiv bugojanske advokatice je podignuta optužnica zbog sumnje da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i nezakonito stekla četvrtinu miliona maraka. Za slično djelo joj se već sudi na Općinskom sudu u Travniku.

Prema Zakonu o advokaturi i Disciplinskom pravilniku, Advokatska komora može advokatu izreći privremenu mjeru zabrane rada ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim vršenja advokatske djelatnosti.

Odluku je donijela Regionalna advokatska komora u Zenici, a potvrdila Federalna komora i o tome obavijestila Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine koje je njeno ime uklonilo iz baze advokata dostupnih pravosudnim institucijama.

Za privremenog upravitelja njenih poslova imenovan je Emir Burak i klijenti će biti obavješteni o sudbini svojih predmeta.

Begić nema mogućnosti žalbe na ovu odluku, ali može pokrenuti upravni spor pred sudom.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.