Search
Close this search box.

CIN dobio novinarsku nagradu

Priča “Visoka cijena krova nad glavom” osvojila je USAID-ovu nagradu

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) dobitnik je USAID-ove novinarske nagrade za priču “Visoka cijena krova nad glavom”, u kojoj su Maida Salkanović, Sadeta Fišić i Jovana Kljajić otkrile slučajeve zlostavljanja djece u nekim hraniteljskim obiteljima. Nagrada je dodijeljena danas u sklopu USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP BiH).

Visoka cijena krova nad glavom
Skoro 600 djece bez roditeljskog staranja smješteno je u hraniteljske obitelji u BiH. Neka od njih su silovana, fizički zlostavljana i zanemarivana.
Dodjela nagrade Predstavnik USAID-a Christian Haupt i ministar rada i socijalne politike FBIH Vjekoslav Čamber uručili su novinarima priznanje za njihov rad. (Foto: CIN)

“Članak CIN-a pomogao je u izradi Nacrta javne politike o udomiteljstvu”, rekao je tom prilikom Christian Haupt, direktor ovog projekta.

Nagrada je dodijeljena za najbolju novinarsku priču na temu kreiranja javne politike u oblasti vaninstitucionalnog udomiteljstva djece i odraslih osoba bez adekvatnog roditeljskog i porodičnog staranja.

Druga nagrada pripala je novinaru Alemu Dediću iz sedmičnog lista „Novo vrijeme“, za priču “Da kuća bude dom”, a treće mjesto osvojio je novinar Mirsad Bajtarević sa BH radija 1.

CIN-ov tekst uticao na kreiranje zakona
FBIH bi trebala dobiti Zakon o hraniteljstvu, kojim će se definirati sistem kontrole nad hraniteljskim obiteljima.

Ocjenjivački žiri su činili Jasmina Selimović iz Udruženja „Familija“ iz Tuzle, Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu u BiH, Milkica Milojević iz Udruženja „BH novinari“, Eldin Karić iz Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i Antonio Prlenda iz projekta SGIP.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.